fredag 26 april 2024

inloggad som

Domen mot Tord Wingren står fast

|  ,
|  

Högsta domstolen kommer inte att pröva domen mot Tord Wingren om grovt insiderbrott i Fingerprint Cards, vilket innebär att hovrättsdomen står fast. Fem års näringsförbud blir en av påföljderna för den tidigare styrelseprofilen i Lunds teknikbolagskluster.

Tord Wingren dömdes förra våren till villkorlig dom och samhällstjänst i hovrätten för två fall av grovt insiderbrott, en mildring av tingsrättens fängelsedom med hänvisning till att näringsförbudet i hans fall skulle slå hårt.

Domen överklagades till HD, som nu har nekat prövningstillstånd. Därmed har hovrättsdomens näringsförbud trätt i kraft. Tord Wingrens advokat Leif Gustafson, som särskilt hoppats på att en av de två åtalspunkterna skulle omprövas, är besviken.

– Både han och jag tyckte det var jättetufft Det var absolut inte bevisat att han handlade med insiderinformation. Där fanns tvärtom den mest logiska förklaringen jag någonsin hört till att någon köpt aktier vid den tidpunkten, säger han till Rapidus.

Redan efter tingsrättsdomen lämnade telekomveteranen en rad tunga styrelseposter i regionen, och klev samtidigt av jobbet som platschef för Huawei i Lund.

I ett mejl till Rapidus skriver Tord Wingren efter beskedet om att hovrättsdomen står fast att han nu ”bara ser framåt och jobbar med teknik som kan hjälpa människors hälsa och välbefinnande och att vi får en bättre värld att leva i”.

Innan Tord Wingren åtalades och dömdes för grovt insiderbrott toppade han Rapidus lista över beslutsfattarna med flest förtroendeuppdrag bland Lunds teknikbolag. Han var då styrelseordförande i Acconeer, BrainLit, Palago och Instant Advice. Dessutom satt han i styrelsen för Watersprint och klusterorganisationen Mobile Heights. I dag har han lämnat alla förtroendeuppdrag, men står kvar i ägarlistan hos bland andra BrainLit och Modcam.

Felicia Frithiof

Högsta domstolen kommer inte att pröva domen mot Tord Wingren om grovt insiderbrott i Fingerprint Cards, vilket innebär att hovrättsdomen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.