tisdag 21 maj 2024

inloggad som

Botten nådd för skånska börsföretag

Kort sagt: Konjunkturen har nått botten och vinsterna har slutat att falla. Samtidigt finns det stora frågetecken kring när efterfrågan kan börja ta fart. Det är den bild som tonar fram efter en genomgång av ett antal skånska börsföretags delårsrapporter.

Av: Anders Haskel, gästskribent

Börsen har rusat och det ger en föraning om att bättre tider är på gång. Bland vinnaraktierna finns en hel del skånska företag. Frågan är om uppgången på börsen speglar verkligheten och hur framtiden ser ut? En genomgång av delårsrapporterna från ett antal skånska börsföretag ger vissa svar på dessa frågor. Utvalda bolag är främst sådana som representerar konjunkturkänsliga verksamheter och som dessutom säljer sina produkter på en internationell marknad.

En gemensam slutsats är att fallet i efterfrågan stannat upp. Några företag ser en svag förbättring under tredje kvartalet jämfört med kvartalet före. Inget bolag vågar sticka ut hakan och tala om någon tydlig förbättring av efterfrågan under hösten. Uttalanden om att osäkerheten är stor är tvärtom en återkommande formulering i rapporterna. Min känsla är att de skånska bolagen härvidlag inte skiljer sig jämfört med andra företag i Sverige och utomlands.

Ett återkommande resonemang är också att resultatet påverkats av besparingsprogram. Minskade förluster eller ett bromsat vinstfall är inte en följd av att efterfrågeläget blivit bättre. I stället handlar det om att i stort sett alla företag inledde mer eller mindre omfattande åtgärder för att få ner kostnaderna när världskonjunkturen gick in i väggen förra hösten. Det är alltså detta som i många fall är förklaringen till att bolagen kan presentera förhållandevis goda resultat.

Här är några exempel på hur det ser ut i företagen:

Största skånska börsföretaget sett till börsvärdet är verkstadskoncernen Alfa Laval med huvudkontor i Lund. Bolaget säljer främst investeringsvaror (till exempel värmeväxlare och separatorer) och efterfrågan på dessa brukar komma sent i konjunkturcykeln. Därför förvånar det inte att ”efterfrågan under det fjärde kvartalet kommer att vara på ungefär samma nivå som under tredje kvartalet 2009.” Alfa Lavals orderingång var under tredje kvartalet 30 procent lägre jämfört med under samma period i fjol, valutaeffekter borträknade. Det framgår också av Alfa Lavals rapport att full effekt av den senaste tidens besparingsprogram väntas uppnås under vintern.

Ett annat starkt konjunkturkänsligt företag är metallpulvertillverkaren Höganäs, vars produkter till stor del används av bilindustrin. Bolaget talar, till skillnad från många andra, om en förbättrad efterfrågan på samtliga marknader under kvartalet. Volymerna har rört sig rejält uppåt jämfört med de mycket låga nivåer som gällde i början av året och september blev något starkare än väntat. Samtidigt varnar bolaget för att ”den underliggande efterfrågesituationen fortfarande är osäker”. Ett skäl till detta är att efterfrågan på bilar är svår att bedöma efter att skrotningsprogram avslutats i USA och Tyskland.

Beijer Electronics, som utvecklar och säljer automationsutrustningar och andra elektroniska produkter till industrin i Norden och globalt, märker att efterfrågan och orderingången har stabiliserats. Intressant är att bolaget rapporterar en kraftigt ökad försäljning i Kina. Bolaget skriver också att marknaden bedöms ha passerat botten och att det finns förutsättningar för en återhämtning.

Axis, som utvecklar nätverksbaserade videolösningar, gör sitt bästa kvartal någonsin sett till omsättningen. Företaget gynnas av att befinna sig på ett tillväxtområde, men siffrorna rymmer också ett stort inslag av positiva valutaeffekter.

Ett av de större och också mer konjunkturkänsliga skånska företagen är Trelleborg. Bolaget rapporterar idag en ökningav rörelseresultatet till 371 miljoner kronor jämfört med 263 miljoner kronor samma period förra året, trots fortsatt svag efterfrågan. Mönstret går igen hos många andra företag: små ljuspunkter syns vid horisonten, men vinsterna kommer främst från effektiva besparingsprogram.

Kort sagt: Konjunkturen har nått botten och vinsterna har slutat att falla. Samtidigt finns det stora frågetecken kring när efterfrågan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Gruppkrav mot Suliemans bolag

    Plexians konkurs har satt fart på en process som drivs i det fördolda för att väcka en grupptalan mot Malmö Tech Invest (MTI) tidigare Plexian Tech Holding. Bakgrunden är ett låneupplägg som Rapidus avslöjade i vintras.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.


  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Alfa Laval prisas i Lund

    Alfa Laval och Patrik Källåker, chef för bolagets svenska verksamhet, fick motta Lunds kommuns näringslivspris i förra veckan. I motiveringen finns ord som samhällsengagemang, innovation och hållbarhet.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Brakförlust för e-handlare i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter finns BHG Group, Hansa Biopharma, Lindab, Trelleborg, Midsona och Mildef.

  • Starkt Cellavision i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Bland dagens rapporter finns Cellavision, Midway Holding, Alfa Laval, Swedencare och Sparbanken Skåne.

  • Frågetecken inför AI-reglering

    EU vill bli först ut med att reglera användandet av artificiell intelligens (AI). Oron växer för att kommer försvåra bildandet av nya AI-företag, enligt Mikael Ljungblom på AI Sweden.

  • Rapportflod vecka 29

    Förra veckan var den verkligt intensiva rapportveckan när de större skånska börsbolagen redovisade sina andra kvartal. Alfa LavalVärmeväxlarjätten Alfa Laval […]

  • Peter Nilsson vill få upp värdet

    Polymerkoncernen Trelleborg har ömsat skinn en andra gång under Peter Nilssons snart 18-åriga ledning. Efter vårens försäljning av en tredjedel av omsättningen sitter han med sprängfylld kassa – och en i hans tycke undervärderad aktie. Rapidus åkte till Trelleborg för ett samtal.

  • Beijer Electronics Group blir Ependion

    Malmöbaserase teknikkoncernen Beijer Electronics Group byter namn till Ependion. – Det finns många företag som heter något med Beijer och […]

  • Trelleborgs däckförsäljning får grönt ljus

    Gummikoncernen Trelleborg meddelade på tisdagen att samtliga myndighetsgodkännanden nu finns på plats för en försäljning av affärsområdet Wheels. Affären inbringar […]