tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Nya regler för företagsinkubatorer får hård kritik

Inom kort öppnar utlysningen till nationella inkubatorprogrammet, som redan skjutits upp en gång. Inför året väntar nya villkor för finansiering – och regionens företagsinkubatorer lever ännu i ovisshet.

Redan i höstas rapporterade Rapidus om att statliga inkubatorprogrammet ska göras om, sedan det stod klart att Vinnova tar över som ansvarig myndighet efter Almi. I Skåne berörs primärt de tre stora företagsinkubatorerna Ideon Innovation, Minc och Lund Life Science Incubator. För dem står 30 procent av budgeten på spel, sammanlagt åtta miljoner kronor.

I början av mars hölls ett möte mellan Vinnova och inkubatorerna, där det framgick att nya villkor för stadsstödet kommer införas. Men exakt hur de ser ut är ännu oklart och enligt rapporter ska stämningen ha varit upprörd på mötet.

Rickard Mosell– Vinnova vill i större utsträckning kunna följa insatsen krona för krona, var den hamnar, hos vilket bolag, utbildning och event. Det finns risk att mer byråkrati hamnar på oss. Vi måste kanske ha mer administrativ personal, istället för till exempel en affärscoach för att få igång ett bolags försäljning. Men jag tror ändå vi kan prata till oss en bra lösning, säger Ideons vd Rickard Mosell.

Flera av de inblandade parterna är mycket försiktiga med att uttala sig. Statliga Vinnova, som i en intern mailkonversation beskriver processen som ”strulet kring inkubatorer”, vill inte ge några kommentarer alls.

Enligt vad Rapidus erfar kretsar oenigheterna bland annat kring vilka värderingskriterier som ska gälla för att mäta affärsutveckling och tillväxtpotential hos enskilda bolag, samt i vilken omfattning olika företag ska prioriteras över andra.

– En oro finns över hur olika inkubatorer kommer värderas och vilka värderingskriterier man väljer. Till exempel har life science-bolag i regel betydligt mycket längre utvecklingstider. Går man på antal bolag som vi tar in ligger vi lågt och då kan vi riskera att förlora poäng i rankingen, men går man till exempel efter attraherad extern finansiering hamnar vi i topp, säger Lund Life Science Incubators avgående vd Örjan Norberg.

Enligt uppgifter planeras ett nationellt register där varje enskilt bolag ska uppvisa tillväxtpotential genom att bokföra sin utveckling.

– Som inkubator kommer vi få gissa vilka bolag som blir tillväxtbolag, säger Rickard Mosell på Ideon.

Det hela bottnar i en ny, snävare EU-förordning gällande statsstöd, i linje med att statligt stöd ska vara försumbart och inte påverka den inre marknaden samt eftersträva ökad insyn, effektiv utvärdering och kontroll av efterlevnaden.

Utlysningen till nationella inkubatorprogrammet är nu satt till den 27 mars. Vinnova säger sig inte vilja kommentera de nya reglerna eller sina planer innan dess.

Ny vd på Lund Life Science Incubator är från och med den 1 april Ebba Fåhraeus.

Emily Binks

Klicka här för en sammanställning över de skånska företagsinkubatorerna.

Inom kort öppnar utlysningen till nationella inkubatorprogrammet, som redan skjutits upp en gång. Inför året väntar nya villkor för finansiering […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.