fredag 12 april 2024

inloggad som

Startups tar plats i regeringsrådet

|  
|  

Ebba Fåhraeus, vd för inkubatorn Smile i Lund, väljs in i regeringens rådgivande grupp för life science. Det är första gången en representant för startups får plats i det prestigefyllda rådet.

Ledamöterna i den så kallade referensgruppen är förordnade av klimat- och näringsminister Ebba Busch. Förordnandet gäller till den 31 augusti 2026.

Gruppen består av 21 personer. Det är experter från vården, universitet och näringsliv som får en rådgivande roll i life science-strategin som sjösattes av den förra regeringen.

I strategin finns åtta prioriterade områden, bland annat integrering av forskning och innovation i vården och internationell konkurrenskraft.

– Frågor kring innovation och entreprenörskap har varit med i strategin från början men det är mig veterligen första gången som startups blir representerade i rådet. Det gör mig väldigt glad. Sverige har enormt många utvecklingsföretag inom life science och det blir min roll att representera dem, säger Ebba Fåhraeus.

Frågor som hon vill lyfta i rådet är bland annat hur Sverige tar till vara den forskning som bedrivs i landet och omsätter den till samhällsnytta. Hon pekar också på ersättningsfrågan som hon anser försvårar säkerställandet av en jämlik vård i hela landet.

Det nytillsatta rådets första möte hålls i juni.

Smile meddelade även på torsdagen att inkubatorn utsetts till en av Europas 125 ledande “startup hubs” av Financial Times. 2.000 organisationer har utvärderats enligt kriterier som omfattar utvärderingar från alumnibolag, rekommendationer från externa experter och en utvärdering av det mest framgångsrika uppstarsbolaget från respektive organisation.

Smile kom på plats 52.

Gunnar Wrede

Ebba Fåhraeus, vd för inkubatorn Smile i Lund, väljs in i regeringens rådgivande grupp för life science. Det är första gången en representant för startups får plats i det prestigefyllda rådet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.