onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Guldbiljett till Smile

|  
|  

Ett av världens största läkemedelsbolag väljer ut Lundainkubatorn Smile för en så kallad Golden Ticket. Smile-chefen Ebba Fåhraeus kallar det ”ett enormt erkännande”.

Läkemedelsbolaget Abbvie Skandinavien lanserar konceptet Golden Ticket tillsammans med life science-inkubatorn Smile. Syftet är att gå in i partnerskap med ett lovande nystartat företag vars mål är att upptäcka nya innovativa behandlingar som förbättrar livet för människor som påverkas av sjukdom.

– Att Abbvie väljer ut Smile för en Golden Ticket är ett enormt erkännande, inte bara för oss. Det är också ett erkännande av den unika forskningskvalitén vid Lunds universitet och en stor fjäder i hatten för hela staden Lund, säger Smiles vd Ebba Fåhraeus.

Enligt henne är Smile den enda inkubatorn i Skandinavien som tilldelats en Golden Ticket av Abbvie. Konceptet är utformat för att hjälpa ett lovande nystartat företag att kommersialisera sin innovativa läkemedelsforskning genom att ge ett års tillgång till företags- och forskningsutrymme hos Smile.

– Bolag som fått en Golden Ticket har hamnat i fantastiska affärer med Abbvie, det här är en jättemöjlighet för det bolag som blir utvalt. Samarbeten med internationella läkemedelsbolag är viktigt både för det enskilda bolaget och för utvecklingen av nya läkemedel och behandlingar. Vi ser fram emot att bidra med vår expertis och erfarenhet av att hjälpa life science startups att kommersialisera sina innovationer, säger Ebba Fåhraeus.

Ansökan till programmet är öppen för företag som forskar inom Abbvies fem nyckelområden: onkologi, neurovetenskap, immunologi, oftamologi och estetik. Vinnaren av Golden Ticket väljs ut av Abbvies och Smiles forsknings- och affärsledare. Beslutet kommer att baseras på en uppskattning av företagets förmåga att visa upp banbrytande forskning med potential att transformera medicinsk behandling inom våra nyckelområden.

Martin Linderoth

Ett av världens största läkemedelsbolag väljer ut Lundainkubatorn Smile för en så kallad Golden Ticket. ”Ett enormt erkännande”.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Nya tunga namn till Smiles styrelse

    Life science-inkubatorn Smile Incubator byter ut två styrelseledamöter. De som kommer in är tunga namn från universitet, politik och näringsliv. – De nya ledamöterna kommer att bidra till att ta Smile till nästa nivå, säger ordförande Pia Kinhult.

  • Nytt Smile-bolag ger järnet

    Ironic Biotech utvecklar en helt ny form av lättupptagligt järn. Siktet är inställt på den lukrativa livsmedelsmarknaden och i höst öppnar bolaget en såddinvesteringsrunda för att accelerera sin processutveckling och marknadsintroduktion.