söndag 3 december 2023

inloggad som

Smile smakar på foodtech-trenden

|  
|  

Smile Incubator gör en storsatsning på foodtech. Ett naturligt steg för verksamheten, enligt Smile-chefen.

Lundainkubatorn adderar ett nytt fokusområde till sin verksamhet och investerar i labbinfrastruktur specifikt inriktad på foodtech. I det nya labbet kan foodtech-bolag arbeta med helt ny utrustning, exempelvis för att mäta viskositet och analysera textur.

– Foodtech-bolagen som vi arbetar med har sitt ursprung inom bioteknik, en nisch där vi har vår specialkunskap och därför är det här en naturlig utveckling. Dessutom är det ett område som påverkar människors hälsa och alla Smiles produkter är kopplade till just hälsa. Foodtech är också en global trend. Man måste hitta nya födokällor och det finns ett stort hållbarhetsperspektiv som vi vill vara med att bidra till, säger Smiles vd Ebba Fåhraeus.

I dag arbetar Smile med tre foodtech-bolag. Saveggy har tagit fram grönsaks- och frukthölje, en ätbar och biobaserad vätska som sprejas på grönsaker och frukt som ska skyddas. Cirkulär arbetar med att ta fram klimatsmarta protein och Tekinn utvecklar en teknik för att ta hand om restströmmar från livsmedelsindustrin och omvandla det till ingredienser. Fler bolag är på ingång.

– Vi för dialoger med flera foodtech-bolag, bland annat flera som utvecklar alternativ till kött. Alla bolag kan nyttja våra labb. Man kan hyra in sig hos oss utan att vara ett inkubatorbolag, säger Ebba Fåhraeus.

Martin Linderoth

Smile Incubator gör en storsatsning på foodtech. Ett naturligt steg för verksamheten, enligt Smile-chefen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad