fredag 12 april 2024

inloggad som

Omvänd vinstvarning från Lundabolag

|  
|  

Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.

Hansa har utvecklat en teknik för att behandla patienter med ett enzym som inaktiverar antikroppar som till exempel försvårar transplantationer.

För andra kvartalet i rad ser Hansa en ökad försäljning på de stora europeiska marknaderna av sin första kommersiella produkt Idefirix, som gör det möjligt för patienter med för hög nivå av antikroppar att genomgå njurtranplantation.

Bolaget meddelar nu en förväntad nettoomsättning på 54 miljoner kronor under kvartal 1 i år, varav försäljning av Idefirix står för 48 Mkr. Det är en ökning med 10 procent jämfört med förra kvartalet och en ökning med 234 procent jämfört med samma kvartal i fjol.

– Det är våra avtal med stora transplantationscentra på de största europeiska marknaderna som bidrar mest till försäljningsökningen. Vi täcker två tredjedelar av transplantationsvolymen i Europa, säger Klaus Sindahl, ansvarig för bolagets investerarrelationer.

Tillväxten under förra året har framför allt skett i Storbritannien, Tyskland och Spanien.

Hansa har en pågående klinisk fas 3-studie i USA av samma substans som Idefirix som ska vara slutförd i sommar.

– Vi kommer att rapportera om den i samband med årsredovisningen i mitten av april. Studien följs av en 12 månader lång uppföljning av njurfunktionen hos patienterna. Därefter planerar vi att lämna in en ansökan till FDA och sedan påbörja kommersialiseringen i USA, säger Klaus Sindahl.

I slutet av förra året aviserade Hansa en nedskärning med uppåt 40 personer vilket skulle reducera kostnaderna med runt 80 Mkr per år.

– Besparingsprogrammet har trätt i kraft och vi kommer att se effekten fullt ut i de ekonomiska siffrorna nästa år.

Hansa har flera projekt i klinisk fas. Bolagets teknologi baseras på Lundaprofessorn Lars Björcks upptäckt av enzymet imlifidase, som snabbt reducerar antikroppen IgG som tillhör immunförsvaret men kan försvåra transplantationer. Enzymet har även potential inom andra områden, exempelvis stamcellstransplantation, autoimmuna sjukdomar och genterapi. Hansa Biopharma grundades 2007 av framlidne näringslivsprofilen Bo Håkansson.

Nettoomsättningen för helåret 2023 landade på 134 Mkr och resultatet på minus 833 Mkr. Forsknings- och utvecklingskostnaderna var cirka 400 Mkr.

Aktien steg med 14 procent efter meddelandet och handlas nu för 33 kronor.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Hansa Biopharma flaggar för en ökad försäljning i första kvartalet, strax innan årsredovisningen för 2023 släpps.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.