fredag 3 maj 2024

inloggad som

Kjell Stenberg tillbaka till Cyxone

|  
|  ,

Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.

Kjell Stenberg arbetade som Cyxones vd från det att bolaget grundades år 2015 fram till 2019. Han är doktor i medicin, har haft ledningsfunktioner i Astra Zenecas FoU och projektförvärv.

Han tillträder med omedelbar verkan efter Carl-Magnus Högertorp och är enligt styrelsen den som ska ta bolaget vidare mot kommersialisering.

Cyxone har två läkemedelskandidater: Rabeximod mot ledgångsreumatism, som är i klinisk fas 2b, och T20K mot MS i preklinisk fas.

Cyxone har, som Rapidus tidigare skrivit, rest 100 miljoner kronor i riskkapital de senaste åren. Det börsnoterade bolagets aktievärde har dock blivit näst intill utraderat sedan noteringen.

– Vårt marknadsvärde är den stora utmaningen, men det är vi ju inte ensamma om. Nu utför vi mindre studier kring Rabeximod i Storbritannien som ska bevisa kandidatens effekt innan fas 2b-studien blir klar. Det hoppas vi aktiemarknaden kommer att uppmärksamma, säger Michael Oredsson, styrelseordförande sedan förra året och som nu genom ett vd-byte vill blåsa nytt liv i verksamheten.

– Kjell har djup kunskap om våra molekyler och han är inte minst väldigt entusiastisk inför uppgiften. Att vi byter vd med omedelbar verkan är inte någon dramatik. Vi har pratat om det en längre tid och när man väl utför det är det bättre att det går fort, fortsätter Michael Oredsson.

Gunnar Wrede

Kjell Stenberg satte Malmöbolaget Cyxone på börsen för åtta år sedan. Nu kommer han tillbaka som vd för att ta hand om bolaget som har haft tunga motgångar.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.