fredag 24 maj 2024

inloggad som

Forskning kring provrörsbefruktning söker pengar

De flesta provrörbefruktningar misslyckas, trots intensiv hormonbehandling av kvinnan som riskerar allvarliga biverkningar. Det vill Yvonne Lundberg Giwercman ändra på.

Det nystartade bolaget Lugi Diagnostics i Lund vill öka chanserna för provrörsbefruktningar att lyckas. Bolaget har nu inlett en finansieringsrunda med målet att säkra 5 miljoner kronor.

Medlen ska gå till att CE-märka och testa bolagets analyskit på fertilitetskliniker. Analysen är snabb och tänkt att stötta läkare i valet av vilken hormonbehandling som ska ges inför provrörsbefruktning. Det sla därmed förbättra chanserna att kvinnan svarar på behandlingen.

Hur väl en kvinna svarar på vart och ett av de hormoner som kan användas beror på vilken genuppsättning hon har. Det har professor Yvonne Lundberg Giwercman och hennes forskargrupp vid institutionen för Translationell medicin vid Lunds universitet i Malmö visat.

– Kvinnan måste behandlas med stora doser hormon då målet är att försöka generera 10-15 ägg på en gång. Ändå misslyckas 70-80 procent av försöken, och den höga dosen av hormon kan ge kvinnan allvarliga biverkningar som i svåra fall kan kräva intensivvård, säger Yvonne Lundberg Giwercman, vd för Lugi Diagnostics.

Bolaget, som är ett av LU Holdings portföljbolag, har tagit fram en prototyp av ett analyskit som baseras på forskningsrönen och de snabba metoder som finns i dag för att analysera vilken genuppsättning en person har. Yvonne Lundberg Giwercman ser även en möjlig fortsättning.

– Den kunskap vi har tagit fram är generell och skulle även kunna användas i andra frågeställningar där genetiken kan vara avgörande.

Elisabet Ottosson

De flesta provrörbefruktningar misslyckas, trots intensiv hormonbehandling av kvinnan som riskerar allvarliga biverkningar. Det vill Yvonne Lundberg Giwercman ändra på.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.