måndag 22 juli 2024

inloggad som

Beijer Ref steg på rapport

Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

Beijer Ref, som säljer kylutrustning över hela världen, ökade försäljningen med 42 procent till 32,1 miljarder kronor under helåret 2023. Tillväxten kommer dock från förvärv. Organiskt var försäljningen nästan oförändrad under helåret och i fjärde kvartalet blev det minus 4,1 procent.

Rörelseresultatet följde med upp i absoluta tal med förvärven men lönsamheten visar upp en blandad utveckling. Rörelsemarginalen mätt som EBITA steg med en knapp procentenhet till 10,6 procent under helåret, men föll ett par decimaler under fjärde kvartalet till 9,5 procent jämför med samma period året innan.

”Den organiska försäljningen var -4 procent, drivet av negativ organisk tillväxt inom produktområdet HVAC (värme, ventilation, luftkonditionering, red), relaterat till framför allt höga jämförelsetal (+29 procent) kopplat till energikrisen 2022”, skriver vd Christopher Norbye i rapporten.

Aktien steg med 7 procent på rapporten, främst orsakat av att Beijer Ref föreslår en höjd utdelning. Största ägare i bolaget är riskkapitaljätten EQT med drygt 20 procent av aktierna.

Sparbanken Skåne

Sparbanken Skåne redovisar ett stabilt helår 2023 med ett rörelseresultat på 1,8 miljarder kronor jämfört med 1,1 mdr året innan. Räntenettot steg tack vare höjda marknadsräntor och ökade utlångingsvolymer.

”På både privat- och företagssidan märktes en avvaktan när det gäller investeringar och nya kreditförfrågningar. Många kunder har använt sparat kapital och överskottslikviditet till löpande utgifter. Stark börsutveckling hade en positiv påverkan på den sammantagna affärsvolymen i banken”, skriver vd Rasmus Roos om det fjärde kvartalet.

”Den ekonomiska motståndskraften i konjunkturnedgången bedöms trots allt vara god hos hushåll och företag i Skåne. Förhöjda kostnader för privatpersoner och i näringslivet har inte påverkat konstaterade kreditförluster i banken i någon större utsträckning. Osäkerheten för framtiden är dock betydande vilket återspeglas i kreditreserveringarna”, skriver banken.

Västra Hamnen Corporate Finance

Västra Hamnen (VH) lyckades försvara en omsättning på runt 20 Mkr under helåret 2023, trots iskyla på de finansiella marknaderna, främst kring mindre företag som är VH:s huvudsakliga fokus. Rörelseresultatet vek något men stannade norr om 4 Mkr.

”När stora fondflöden till räntefonder de senaste åren åter vänds till aktier blir det trångt i dörren (till aktier, red). Det senaste året när inflöden till penningmarknadsfonder reverserades var 2009 som följdes av en stark börsuppgång. Jag tror vi står inför en liknande situation under 2024. Efter en treårig lång utförslöpa bland småbolagen på Nasdaq First North, med i genomsnitt halverade kurser, är det många som tror att 2024 kan bli småbolagens revansch. Jag tror de kan få rätt men det kommer bli en skakig resa”, skriver vd Oscar Ahlgren och syftar på väpnade konflikter samt att 2024 blir ett så kallat supervalår.

Gunnar Wrede

Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.