måndag 8 juli 2024

inloggad som

Hänt i vecka 26

Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

E-learingföretaget Tictac Learn, som Rapidus utsåg till årets företag senast, köper AI-företaget Skillhabit i Stockholm. Syftet är att växa e-learningaffären med hjälp av AI. Säljare av Skillhabit är Hellen Wohlin Lidgard, en entreprenör som bland annat grundat affärsanalysföretaget Pointer som sedan sålts till Bisnode.

Hellen Wohlin Lidgard och Carolina Faxe

Fastighetsbolaget Doxa, med huvudägarna Greg Dingizian och Percy Nilsson, har till slut fått byggdelen av Serneke såld. Köpeskillingen är 1,1 miljarder kronor, men det blir bara några miljoner kvar efter att Sernekes skulder räknats av. Köpare är ett tyskt investmentbolag vid namn Mutares SE & Co. Byggbolaget Serneke Sverige omsätter nästan 8 miljarder kronor och har 750 anställda.

– Vi säljer med en positiv resultateffekt. Jag är nöjd med affären, även om den tagit längre tid än vi räknade med. Nu har vi renodlat bolaget till att endast innehålla projektutveckling, vilket var vad vi sa att vi skulle göra när vi köpte Serneke-koncernen, säger Doxas vd Victor Persson till Rapidus.

Det har hänt en del kring Move By Bike. I veckan aviserade cykeltransportföretaget att det inte längre är i kontrollbalans eftersom det egna kapitalet är återupprättat. Exakt hur detta gått till redovisas inte, men företaget hänvisar i ett pressmeddelande till ”stöd från våra existerande ägare, nya investerare samt det förtroende som erhållits från fordringsägare i den tidigare annonserade underhandsuppgörelsen”.

Därutöver har Move By Bike låtit det företag som köptes i fjol, Bzzt, gå i konkurs. Någon dag innan detta meddelades, kom informationen att företaget förnyat ett avtal med kunden Airmee, värt upp till 20 Mkr.

Enorama Pharma som är i gång med lansering av vitt snus i USA, byter vd. Avgående interim-vd:n Annette Agerskov lämnar över till Daniel Schröder som idag sitter i bolagets styrelse. Bytet föranleds av att bolaget nu går över från en utvecklingsfas till ett fokus på marknadsföring och försäljning.

Bioteknikföretaget Alligator Bioscience får låna pengar av den danska riskkapitalfonden Fenja Capital. Det blir upp till 80 Mkr i ett paket av lån och konvertibellån, och summan ska räcka under resten av 2024. Alligator står bland annat inför fas 3-studier av en behandling mot bukspottskörtelcancer och har tvingats skära ned på personal och lägga övriga projekt på is i brist på kapital.

Medicintekninföretagat Polar Cool har genomfört en nyemssion som tecknades fullt ut, utan att några garantier behövde tas i anspråk, och därigenom får bolaget in drygt 25 Mkr före emissionskostnader. Företaget har en teknik för kylning av huvudet vid idrottsskador som till exempel hjärnskakning.

Sämre gick det för Prostalund som bara fick in 80 procent av sin önskade nyemission, och då fick garanter ändå ta 12 procent. Totalt fick bolaget in 23 Mkr före emissionskostnader. Bolaget säljer produkter för godartad prostataförstoring.

Gunnar Wrede

Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


 • Hänt i vecka 27

  Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

 • Enorama lanserar i USA

  Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Klockan tickar för Move by Bike

  I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och nu har vd Lisette Hallström sagt upp sig.

 • Starkt från Peab och Trianon

  Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Starkt från Alfa Laval

  Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Blandad kompott i rapportfloden

  Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.

 • Här är Årets Rapidusföretag

  På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

 • Positivt i skånska rapporter

  Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.