tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Hänt i vecka 26

Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

E-learingföretaget Tictac Learn, som Rapidus utsåg till årets företag senast, köper AI-företaget Skillhabit i Stockholm. Syftet är att växa e-learningaffären med hjälp av AI. Säljare av Skillhabit är Hellen Wohlin Lidgard, en entreprenör som bland annat grundat affärsanalysföretaget Pointer som sedan sålts till Bisnode.

Hellen Wohlin Lidgard och Carolina Faxe

Fastighetsbolaget Doxa, med huvudägarna Greg Dingizian och Percy Nilsson, har till slut fått byggdelen av Serneke såld. Köpeskillingen är 1,1 miljarder kronor, men det blir bara några miljoner kvar efter att Sernekes skulder räknats av. Köpare är ett tyskt investmentbolag vid namn Mutares SE & Co. Byggbolaget Serneke Sverige omsätter nästan 8 miljarder kronor och har 750 anställda.

– Vi säljer med en positiv resultateffekt. Jag är nöjd med affären, även om den tagit längre tid än vi räknade med. Nu har vi renodlat bolaget till att endast innehålla projektutveckling, vilket var vad vi sa att vi skulle göra när vi köpte Serneke-koncernen, säger Doxas vd Victor Persson till Rapidus.

Det har hänt en del kring Move By Bike. I veckan aviserade cykeltransportföretaget att det inte längre är i kontrollbalans eftersom det egna kapitalet är återupprättat. Exakt hur detta gått till redovisas inte, men företaget hänvisar i ett pressmeddelande till ”stöd från våra existerande ägare, nya investerare samt det förtroende som erhållits från fordringsägare i den tidigare annonserade underhandsuppgörelsen”.

Därutöver har Move By Bike låtit det företag som köptes i fjol, Bzzt, gå i konkurs. Någon dag innan detta meddelades, kom informationen att företaget förnyat ett avtal med kunden Airmee, värt upp till 20 Mkr.

Enorama Pharma som är i gång med lansering av vitt snus i USA, byter vd. Avgående interim-vd:n Annette Agerskov lämnar över till Daniel Schröder som idag sitter i bolagets styrelse. Bytet föranleds av att bolaget nu går över från en utvecklingsfas till ett fokus på marknadsföring och försäljning.

Bioteknikföretaget Alligator Bioscience får låna pengar av den danska riskkapitalfonden Fenja Capital. Det blir upp till 80 Mkr i ett paket av lån och konvertibellån, och summan ska räcka under resten av 2024. Alligator står bland annat inför fas 3-studier av en behandling mot bukspottskörtelcancer och har tvingats skära ned på personal och lägga övriga projekt på is i brist på kapital.

Medicintekninföretagat Polar Cool har genomfört en nyemssion som tecknades fullt ut, utan att några garantier behövde tas i anspråk, och därigenom får bolaget in drygt 25 Mkr före emissionskostnader. Företaget har en teknik för kylning av huvudet vid idrottsskador som till exempel hjärnskakning.

Sämre gick det för Prostalund som bara fick in 80 procent av sin önskade nyemission, och då fick garanter ändå ta 12 procent. Totalt fick bolaget in 23 Mkr före emissionskostnader. Bolaget säljer produkter för godartad prostataförstoring.

Gunnar Wrede

Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.

  • Enorama överger nikotintuggummin

    Malmöbolaget Enorama Pharma startades ursprungligen kring utveckling av medicinskt nikotintuggummi. Nu vill bolaget sälja den verksamheten och helt inrikta sig på något annat.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Avtalen haglar in men aktiekursen faller

    Sommaren har varit fartfylld för Polar Cool i Lund, med vd Erik Andersson, som skrivit en rad nya avtal med idrottsklubbar kring bolagets kylhätta som används för att minska skador vid hjärnskakning. Ändå har bolagets värde i princip utraderats.

  • Hänt i vecka 31

    Rekordvärme i södra Europa, vad passar då bättre än att köpa ett luftkonditioneringsföretag? Det gör värme- och kyljätten Beijer Ref i Malmö som växer ytterligare med ett förvärv i Spanien.

  • Rapporter vecka 30

    Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisade i förra veckan sitt andra kvartal. Det är den främsta fingervisning om vart konjunkturen är på väg som vi får från ett skånskt bolag. Här ser du hur det gick.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Hänt i vecka 28

    Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.

  • Hänt i vecka 27

    Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.