fredag 24 maj 2024

inloggad som

Positivt i skånska rapporter

Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

Skånes tredje största börsbolag, Beijer Ref, redovisar ett starkt första kvartal trots höga jämförelsetal. Omsättningen steg med oförändrad marginal vilket höjde vinsten.

Organiskt backade försäljningen med 4 procent, medan förvärv kompenserade med 8 procent vilket gjorde att omsättningen som helhet steg.

Affärsområdet HVAC, Heat Ventilation Aircondition, backade med 7 procent och var det som främst tyngde. Det får antas bero på den tuffa byggkonjunkturen.

I resultaträkningen noteras en nettoomsättning på 7,7 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 684 Mkr. Rapporten släpptes på tisdagen och fick aktien att stiga. Aktien fortsatte upp på onsdagmorgonen.

Duni

Servettföretaget Duni minskade försäljningen med 7,5 procent till 1,7 miljarder kronor i första kvartalet. Trots det lyckades företaget öka rörelseresultatet med 11 procent till 123 Mkr.

”Trots sjunkande inflation ser vi en lägre efterfrågan i framför allt Europa, vilket har sin bakgrund i eftersläpande effekter på hushållsekonomin. Återhämtningen på Europas största marknad, Tyskland, är fortsatt svag. Samtidigt är det Europa som utifrån låga nivåer har den största framtidsoptimismen kring det ekonomiska läget, skriver vd Robert Dackeskog i rapporten.

Duni fortsätter att förvärva företag inom hållbara förpackningar.

Heimstaden

Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, har varit i hetluften en längre tid eftersom tunga svenska pensionsfonder har investerat i bolaget som är tungt belånat efter köpet av Roger Akeilus fastighetsbestånd, som har fått skrivas ned med negativ resultatpåeverkan.

I rapporten för förstakvartalet sker dock inte någon nedskrivning av fastigheternas marknadsvärde, tvärtom en uppskrivning med 2,5 miljarder kronor.

Tillsammans med ökade hyresintäkter bidrar det till ett röresleresultat på 4,7 miljarder kronor för det första kvartalet. Detta jämfört med en förlust på 11 miljarder under motsvarande kvartal förra året.

”Det positiva resultatet för det första kvartalet och stabiliserade fastighetsvärden signalerar ett skifte i sentimentet på bostadsmarknaden”, skriver vd Christian Fladeland i rapporten.

SLP

Även fastighetsbolaget SLP redovisar ökade fastighetsvärden i sin rapport. Tillsammans med ökade hyresintäkter och ökat driftsnetto gav det ett resultat före skatt som steg med 200 procent till 207 Mkr.

”Vi ser en fortsatt stark efterfrågan på attraktiva logistikytor”, skriver vd Tommy Åstrand i rapporten.

SLP är intriktat på logistikfastigheter och expanderar snabbt genom förvärv av nya fastigheter. 

”Under kvartalet genomförde vi vårt första förvärv i Göteborg, tillika vårt sextionde förvärv i ordningen. Vid sidan av vår organiska tillväxt har vi därmed i genomsnitt förvärvat en fastighet per månad sedan grundandet av bolaget 2019. Transaktionen medförde att vår portfölj vid kvartalets slut bestod av 100 fastigheter till ett värde om drygt 10 miljarder med en yta på 1 miljon kvadratmeter”, skriver Tommy Åstrand.

Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • De tar bank-ID ut i världen

  Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Freedrum ur takt igen

  Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.


 • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

  Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

 • Bordet dukat för servettkungen

  Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

 • Skånska bjässar shoppar bolag

  Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

 • Heimstaden slopar utdelning

  Fastighetsbolaget Heimstaden, med huvudkontor i Malmö, gjorde en förlust på 25 miljarder kronor under 2023. Nu ställs utdelningen in på bolagets noterade preferensaktie.

 • Camurus föll hårt på rapport

  Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

 • Thule och Duni åt skilda håll

  Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

 • Beijer Ref steg på rapport

  Beijer Ref var utropstecknet i dagens flod av skånska kvartalsrapporter, som även innehöll Sparbanken Skåne och Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Special: Helgernas nyhetssvep

  Har du haft fullt upp med matförberedelser, shopping och långväga släktingar? Ingen fara, Rapidus är tillbaka och har gjort ett svep med några av de hetaste nyheterna från det skånska näringslivet.

 • Malmös fastighetsstjärnor ökar takten

  Det stjärnspäckade fastighetsbolaget SLP gör en riktad nyemission på 550 Mkr. Det är andra gången i år bolaget fyller kassan med samma belopp.

 • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

  Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.