måndag 8 juli 2024

inloggad som

Hänt i vecka 27

Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.

Helsingsborgsbaserade Mildef behöver nya lokaler för att klara sin expansion, men de nya lokalerna som kraftigt ökar produktionskapacitet och öppnar för större uppdrag, hamnar inte i Helsingborg, utan i Stockholm.

”Efter lanseringen av vår moderna kontors- och produktionsanläggning i Helsingborg och fjolårets öppning av en monteringsanläggning i Cardiff, har nu turen kommit till Stockholmsregionen. Det är en språngbräda för fortsatt acceleration på vår tillväxtresa och utan tvekan en ny milstolpe för Mildef, skriver vd Daniel Ljunggren i ett pressmeddelande.

Fastighetsbolaget Trianon säljer sin återstående del av Rosengårds centrum till Bonnier Fastigheter. Priset är 700 Mkr ”vilket överensstämmer med Trianons bokförda värden”, skriver Trianon i ett pressmeddelande. Trianon köpte Rosengårds centrum 2016 för 276 Mkr.

Det fortsätter att hända saker i Move by Bike. Cykeltransportföretaget, som nyligen klarade sig ur en kontrollbalansräkning, aviserar nu en nyemission på 27,5 Mkr. Dessutom köper man det danska cykeltransportföretaget Chainge för 19 Mkr.

Eolus Vind i Hässleholm ansöker om tillstånd hos regeringen för att bygga havsvindparken Skidbladner, med upp till 147 vindkraftverk drygt två mil norr om Gotska Sandön. Elproduktionen beräknas till 11,7 TWh per år vilket motsvarar hälften av dagens elkonsumtion i Stockholms län.

IT-säkerhetsföretaget Advenica får en order på 25 Mkr från en svensk myndighet för utveckling av kryptoprodukter. Advenica har fått en ett stort antal nya order på senare tid. Vid samtal med vd Marie Bengtsson har hon dock sagt till Rapidus att orderinflödet inte är något extraordinärt, utan funnits i pipeline under en längre tid.

Mjukvaruföretaget Modelon lyckades fint med sin nyemission. 50 färska miljoner kommer in till bolaget sedan emissionens tecknats till 129 procent.

Det First North-noterade medicinteknikföretaget Acarix gör en riktad nyemission på 21 Mkr. Bland tecknarna ingår 14 olika USA-baserade family offices, uppger bolaget. Acarix utvecklar lösningar för att snabbt utesluta kranskärlssjukdom.

Nyföretagandet i Skåne minskade med 11 procent under det första halvåret, medan rikssnittet för en minskning med 9 procent. Det visar en genomgång av Bolagsverkets statistik som konsultföretaget Visma har gjort.

Gunnar Wrede

Förvärv och försäljningar. Det händer saker i det skånska näringslivet även efter att sommarlugnet börjat lägga sig. Här är en summering av de viktigaste affärsnyheterna under den gångna veckan.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.


 • Hänt i vecka 26

  Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

 • Starkt från Peab och Trianon

  Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Starkt från Alfa Laval

  Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

 • Blandad kompott i rapportfloden

  Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.

 • Positivt i skånska rapporter

  Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Camurus föll hårt på rapport

  Läkemedelsbolaget Camurus, vars aktie dubblats sedan i höstas, föll hårt på torsdagens rapport. Men raset är baserat på ett missförstånd, hävdar bolaget. Här är torsdagens rapportsvep.

 • Tillväxt i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets fjärde kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Senzagen, Safeture och Neola Medical.

 • Kjell & Companys aktie i fritt fall

  Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

 • Thule och Duni åt skilda håll

  Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.