söndag 28 april 2024

inloggad som

Dystert facit för skånska börsbolag

De skånska börsbolagens aktier föll i genomsnitt under 2023, medan börsen som helhet steg. Rapidus går igenom det skånska börsåret. Så gick det.

Skånska aktier på börsen föll med 15,8 procent under 2023. Detta medan börsen som helhet steg med 15,5 procent, mätt genom indexet OMX PI.

Klent utfall kan tyckas, men som det redan påpekats i affärspressen har Stockholmsbörsen dragits av ett fåtal storbolag. Många av de skånska börsbolagen är mindre och noterade på småbolagslistorna First North eller Spotlight. Där är Skånebolagen i mer jämställt sällskap.

Indexet First North all share föll med 8,1 procent under 2023. Fortfarande mindre dåligt än Skånebolagen alltså. Men aktierna på Spotlight föll totalt med 17,1 procent.

Sämst har det gått för utvecklingsbolag utan kassaflöde som behövt nya pengar under året. Tillgången på riskkapital har varit mager och nyemissioner har gjorts till allt lägre kurser, samtidigt som allt fler investerare och småsparare har ratat den typen av aktier vilket spätt på nedgången ytterligare.

– Vi visste att det skulle bli så här och det kommer att fortsätta gå utför för många bolag. Men under 2024 är jag övertygad om att investerare kommer att se att många bolag med kvalitet är alltför nedpressade nu. Min prognos är att bilden kommer bli mer blandad i år med fina uppgångar i vissa bolag, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

I den riktiga bottenligan har aktierna fallit med 90 procent eller mer. Det gäller bolagen Carbiotix, Immunovia, Learning 2 Sleep, Arcede Pharma, Qlife och Aminotics där det sistnämnda fått se sitt värde utraderat med 99 procent.

Årets skånska börsvinnare blev, som Rapidus berättade redan före jul, BPC Instruments med en kursuppgång som stannade på 332 procent. En intervju med vd Jing Liu kan läsas här.

Tvåa på vinnarlistan blev Phase Holographic med en uppgång på 213 procent. Bolaget utvecklar analysinstrument för levande celler, tillämpbart inom bland annat cancerforskning. Bolaget har en viss försäljning men går med förlust. Aktieuppgången är till stor del en tillbakastuds efter en lång tids nedgång.

Topp tio redovisas nedan. De största bolagen på listan är Bonesupport, Camurus och Swedencare med uppgångar på 134, 113 respektive 98 procent.

Camurus tog rejäl fart under slutet av året i samband med en omvänd vinstvarning i oktober med höjda förväntningar på försäljningen av bolagets preparat mot opioidberoende. Camurus är i dag Skånes femte största börsbolag med ett börsvärde på drygt 29 miljarder kronor. Bolagets värde är till exempel större än både Wihlborgs och Peab.

Swedencares börsvärde är nu uppe i över 10 miljarder. Bolaget säljer hälsoprodukter för husdjur och växer både organiskt och via förvärv.

Bonesupport är Skånes startupstjärna inom life science med sin ”tätmassa” som efter operation omvandlas till ben. Börsvärdet klättrade under året upp över 1 miljard kronor.

Faktum är att de Skånebolag som gått bäst även finns med i topp vid en jämförelse med den nationella marknaden. BPC Instruments är näst bäst totalt bara efter bolaget Envirologic som steg med 565 procent.

De fyra bästa Skånebolagen letar sig upp på tio i topp-listan nationellt. Inte så illa ändå.

Gunnar Wrede

Skånska aktieraketer, tio i topp 2023

BolagAktieuppgång %
BPC Instruments331,88
Phase Holographic213,12
Ziccum208,87
BrainCool184,52
Careium156,74
Bonesupport Holding133,93
Realfiction Holding132,19
Camurus112,98
Serstech102,14
Swedencare98,24

Svenska aktieraketer, tio i topp 2023 (de skånska i fetstil)

BolagAktieuppgång %
Envirologic B565,32
BPC Instruments331,88
Hilbert Group ser. B287,9
Sprint Bioscience213,74
Phase Holographic213,12
Ziccum208,87
Cheffelo198,53
BrainCool184,52
Promimic181,9
Pagero Group175,38

De skånska börsbolagens aktier föll i genomsnitt under 2023, medan börsen som helhet steg. Rapidus går igenom det skånska börsåret. Så gick det.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.