torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Kassorna tryter för skånska bolag

|  , ,

Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

Lundabolaget Modelon har beslutat att ta in 50,1 miljoner kronor genom en företrädesemission av aktier.

Modelon är en spin-off från universitetet i Lund, med utveckling och försäljning av mjukvarulösningar som hjälper bolagets kunder att digitalisera sin produktutveckling inom bland annat fordonsindustrin och kraftverksindustrin. Motivet är att effektivisera organisationen, stärka säljkapaciteten med fokus på tillväxt, samt att utveckla erbjudandet inom IT-säkerhet.

Emissionen är säkrad till 90,4 procent genom teckningsåtaganden om totalt 45,3 Mkr. Av detta har åtaganden om 41,3 Mkr lämnats av befintliga ägare inklusive personer i ledning och styrelse. 3,5 Mkr av teckningsåtagandena kommer från externa investerare.

Även Lundabaserade Respiratorius, som jobbar med läkemedelskandidater inom flera områden, har aviserat en företrädesemission. I det här fallet handlar det om en emission av units om cirka 28,6 Mkr.

Bakgrunden är bland annat att Respiratorius vill säkerställa grundläggande drift av bolaget som under senare tid vidtagit en rad kostnadsbesparande åtgärder för att på kort sikt säkerställa likviditeten. Dock kommer dessa åtgärder på längre sikt inte räcka för att säkerställa fortsatt drift och därför har styrelsen beslutat att genomföra företrädesemissionen.

Beammwave utvecklar teknik för 5G- och 6G-mobilnäten, en antennteknik som ska klara de radiovågformer som blir allt svårare att hantera i takt med att mobilnäten går upp i frekvens. Målet är att komma in i de stora mobiltelefonvarumärkena och/eller dess underleverantörer.

Bolaget har inte rest pengar sedan börsnoteringen för två år sedan, fören nu. I en nyligen avslutad företrädesemission, garanterad till 67,5 procent genom garantier och större ägares löften att teckna pro rata-andelar, plockar Beammwave in 26,7 Mkr. Målet var att få in 39,5 Mkr. Teckningssammanställningen visar att cirka 38,9 procent av emissionen tecknades med och utan stöd av uniträtter.

Martin Linderoth

Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Tunga skånska portföljer

  Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

 • Aktietips för sommaren

  Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

 • 740 Mkr till Sandberg

  Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

 • Storytel gjorde honom till ängel

  En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

 • Köpfest i skånska bolag 

  Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp. 

 • Höga frekvenser i Lejonkulan

  Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

 • Tunt i Affärsänglarnas portfölj

  Två av fem bolag som Affärsänglarna listar som ”sina” bolag är i eller på väg i konkurs. Här visar vi listan.

 • Inarea ökar arean

  Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

 • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

  Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

 • Spelet bakom Academedia-affären 

  I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.