fredag 14 juni 2024

inloggad som

Kassorna tryter för skånska bolag

|  , ,

Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.

Lundabolaget Modelon har beslutat att ta in 50,1 miljoner kronor genom en företrädesemission av aktier.

Modelon är en spin-off från universitetet i Lund, med utveckling och försäljning av mjukvarulösningar som hjälper bolagets kunder att digitalisera sin produktutveckling inom bland annat fordonsindustrin och kraftverksindustrin. Motivet är att effektivisera organisationen, stärka säljkapaciteten med fokus på tillväxt, samt att utveckla erbjudandet inom IT-säkerhet.

Emissionen är säkrad till 90,4 procent genom teckningsåtaganden om totalt 45,3 Mkr. Av detta har åtaganden om 41,3 Mkr lämnats av befintliga ägare inklusive personer i ledning och styrelse. 3,5 Mkr av teckningsåtagandena kommer från externa investerare.

Även Lundabaserade Respiratorius, som jobbar med läkemedelskandidater inom flera områden, har aviserat en företrädesemission. I det här fallet handlar det om en emission av units om cirka 28,6 Mkr.

Bakgrunden är bland annat att Respiratorius vill säkerställa grundläggande drift av bolaget som under senare tid vidtagit en rad kostnadsbesparande åtgärder för att på kort sikt säkerställa likviditeten. Dock kommer dessa åtgärder på längre sikt inte räcka för att säkerställa fortsatt drift och därför har styrelsen beslutat att genomföra företrädesemissionen.

Beammwave utvecklar teknik för 5G- och 6G-mobilnäten, en antennteknik som ska klara de radiovågformer som blir allt svårare att hantera i takt med att mobilnäten går upp i frekvens. Målet är att komma in i de stora mobiltelefonvarumärkena och/eller dess underleverantörer.

Bolaget har inte rest pengar sedan börsnoteringen för två år sedan, fören nu. I en nyligen avslutad företrädesemission, garanterad till 67,5 procent genom garantier och större ägares löften att teckna pro rata-andelar, plockar Beammwave in 26,7 Mkr. Målet var att få in 39,5 Mkr. Teckningssammanställningen visar att cirka 38,9 procent av emissionen tecknades med och utan stöd av uniträtter.

Martin Linderoth

Både mjukvarubolaget Modelon och läkemedelsbolaget Respiratorius vill plocka in totalt 78 miljoner i kommande företrädesemissioner. Samtidigt har nanoteknikbolaget Beammwave nyligen avslutat sin företrädesemission med halvdant utfall.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]