söndag 28 april 2024

inloggad som

Behovet av IT-expertis finns kvar – men har svalnat

|  
|  

Överhettningen har lagt sig när det gäller efterfrågan på arbetskraft inom IT. Men det underliggande behovet finns kvar. Speciellt är det två områden där efterfrågan är fortsatt hög, säger Tillväxtverkets expert.

Josef Lannemyr, analytiker på Tillväxtverket, har lett ett nyligen avslutat projekt att ta fram statistik och prognostjänster för arbetskraftsbehovet inom IT.

– Det finns en konjunkturpåverkan här med, men kompetensbehoven inom IT ser vi är bestående på sikt. Antalet arbetsannonser inom tech ökar inte lika snabbt längre. Det senaste halvåret har det dessutom skett en minskning men från höga nivåer, säger han.

I oktober 2021 anmäldes 10.700 lediga jobb inom Data/IT till Arbetsförmedlingen jämfört med 7.800 i oktober 2022.

– De stora techjättarna har dragit ner den senaste tiden, så överhettningen har lagt sig. När vissa stora behöver skära ner så blir det enklare för mindre företag och offentliga arbetsgivare, som inte alltid kan matcha lönerna med jättarna, säger Josef Lannemyr.

Behoven ökar strukturellt och IT-kompetens är efterfrågad i alla sektorer, även om det blir tydligast inom tech-branschen.

– Dels måste man rekrytera mycket, dels måste man också kompetensutveckla personal. Det räcker inte att skapa 10.000 nya platser på universitet, för alla kan och vill inte bli programmerare, säger han.

Snarare behöver utbildningssystemet förändras och inkludera digitalisering på alla nivåer. Legal tech och AI inom sjukvården är några exempel som Josef Lannemyr tar upp.

Är det extra brist på någon specifik spetskompetens inom IT?

– Cybersecurity, där utbildas alldeles för få och det behövs inom alla branscher. MSB har pekat ut kompetensbristen där som ett samhällsproblem och det har blivit akut. Också inom batteritillverkning. Det finns ett behov inom områden som handlar om att ställa om till ett grön, hållbart samhälle. Där behövs multikompetens, både att förstå miljöproblemen och applicera lösningar på dem, säger Josef Lannemyr.

Mette Carlbom

Överhettningen har lagt sig när det gäller efterfrågan på arbetskraft inom IT. Men det underliggande behovet finns kvar. Speciellt är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.