fredag 3 maj 2024

inloggad som

Drönarbolag backas upp av LU Innovation

Inkubatorföretaget Vultus på Ideon, som utvecklar drönartjänster för jordbruket, har nyligen backats upp med sammanlagt 450.000 kronor från LU Innovation, Almi och Tillväxtverket.

Att utifrån drönarbilder analysera åkrars behov av kväve och bekämpningsmedel är vanligt i USA, men relativt outvecklat i Sverige. Lundabolaget Vultus, som startades förra året av William Håkansson och Robert Schmitt, fotograferar åkrarna från ovan och låter sedan ett dataprogram bearbeta bildinformationen. Den blir sedan till styrfiler som sätts in i traktorn  – som därmed kan sprida ut gödningsmedel just där det behövs och ingen annanstans. En handfull lantbruk har använt sig av tjänsten hittills.

Parallellt håller bolaget på att utveckla en mjukvara för att upptäcka ogräs och sjukdomar, programmet ska valideras i sommar med plan att börja användas 2018.

– Det handlar om en maskininlärningsprocess, som alltså utvecklas och blir kraftfullare ju mer man använder den, säger Robert Schmitt.

19 och 21 år unga är grundarna Robert Schmitt och William Håkansson ovanligt unga för att vara entreprenörer på Ideon Innovation. Båda saknar akademisk examen.

Det har inte hindrat dem från att imponera på offentliga finansiärer med sitt affärsprojekt. Strax före jul stod det klart att LU Innovation stödjer projektet med 150.000 kronor. Almi har beviljat ett lån på 250.000 kronor. Samtidigt vann bolaget förstapriset på 50.000 kronor i tävlingen International Growth Award, anordnad av Tillväxtverket.

– Pengarna kommer att användas till mjukvaruutveckling och utrustning, säger Robert Schmitt.

Förutom grundarna ingår utvecklaren Måns Jarleskog i bolaget.

Elin Andersson Rosenstock

Inkubatorföretaget Vultus på Ideon, som utvecklar drönartjänster för jordbruket, har nyligen backats upp med sammanlagt 450.000 kronor från LU Innovation, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.