torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Intern granskning sätter LU:s innovationsverksamhet under lupp

LU Innovation System och LU Open nagelfars just nu i en internutredning om universitets förvaltning. Bakgrunden är ett sparbeting på tio miljoner kronor.

Utredningen gäller förvaltningens sektion för forskning, innovation och samverkan. Utöver LU Open och LU Innovation System ingår också universitetets fundraisingverksamhet och Forskningsservice, som främst är inriktat på att hjälpa universitetets forskare söka pengar från EU.

– Vi vänder på alla stenar och tittar på hur vi kan optimera stödet till fakulteterna. Vi har pratat med alla fakultetsledningar och eftersom innovationssystem även vänder sig till näringslivet har vi frågat representanter därifrån med, säger vice rektor Bo Ahrén, som leder internutredningen.

I utredningsuppdraget skriver rektor Torbjörn von Schantz att stora satsningar gjorts de senaste åren på fundraising- och innovationsverksamheten medan Forskningsservice lider av en ansträngd budget.

Resultatet av utredningen ska presenteras i mitten av oktober. Sparbetingen på tio miljoner kronor är en bråkdel av hela universitetsförvaltningens budget, men hos de berörda aktörerna går det att ana en viss nervositet.

Helene Vogelmann 3– Det är klart att när man gör en sådan här utredning är det medarbetare som är fundersamma och undrar vad som ska komma ut av detta, säger Helen Vogelman.

Hon basar över LU Open, som driver ett 40-tal projekt finansierade av bland andra Vinnova, Tillväxtverket och EU. Enheten har 23 fast anställda och får 6 miljoner kronor i årligt tillskott från universitetet, medan resterande 85 procent av budgeten finansieras genom de externa projekten. På agendan finns bland annat uppbyggnaden av ett nytt prototyplabb på LTH-området med 3D-skrivare och tillverkningsmaskiner.

Linus Wiebe, chef för LU Innovation System, menar att universitetets samverkan med omvärlden behöver bli tydligare. Men några neddragningar av innovationsverksamheten räknar han inte med.

Linus_Wiebe– Det finns så klart olika tankar kring vilken ambitionsnivå universitet ska ha inom innovationsområdet. Men vikten av de här frågorna ökar, vilket märks både i samhället och från departementshåll, säger han.

LU Innovation System har genom åren investerat i över 70 avknoppningar från universitetet. I dag finns ett 40-tal bolag i portföljen.

Erik Olausson

LU Innovation System och LU Open nagelfars just nu i en internutredning om universitets förvaltning. Bakgrunden är ett sparbeting på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.