fredag 4 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Börsrusningen fyller kassan för Almi Invest Syd

Av Almi Invest Syds 200 miljoner kronor att investera var cirka 40 miljoner tänkta att komma från försäljningar av framförallt Sydsvensk Entreprenörfonds gamla innehav. Det målet uppfylldes redan under 2016 – och då återstår andelarna i ett 40-tal portföljbolag att sälja av.

Almi Invest Syd bildades sommaren 2015 som en efterföljare till Sydsvensk Entreprenörfond. Av de 200 miljoner kronor som Almi Invest Syd ska investera fram till 2021 kommer hälften från EU och 60 miljoner från Region Skåne, Region Blekinge och Tillväxtverket. Resten ska komma från försäljningen av innehaven från Sydsvensk Entreprenörfond och Almis tidigare såddfinansieringsverksamhet i Skåne och Blekinge.

Med noteringsvågen har den processen gått snabbare än väntat. Under 2016 sålde Almi Invest Syd av aktierna i Immunovia, Simris Alg och runt halva sitt innehav i Alligator Bioscience för nästan 30 miljoner kronor, uppger vd Lars Persson. Tidigare års försäljningar har gett sammanlagt runt 10 miljoner kronor.

Fortfarande återstår andelar i ett 40-tal bolag. Bland dem finns allt från Eslövsbaserade MagComp, som just nu är i rekonstruktion, till omskrivna börskandidaten Acconeer i Lund. Kvar i portföljen fanns vid årsskiftet också 370.000 aktier i Alligator Bioscience, som bara de är värda drygt elva miljoner kronor till dagens börskurs.

Det innebär att Almi Invest Syd redan nu kan räkna hem rejäla extratillskott, utöver de 200 miljoner kronor fonden har att förfoga över sedan tidigare. Enligt David Lindén, enhetschef för näringsliv och arbetsmarknad på Region Skåne, ska extrapengarna gå tillbaka in i investeringsverksamheten. Men hur är inte spikat än, uppger Lars Persson på Almi Invest Syd.

– De kan användas för att bygga vidare på nästa fond efter 2021, eller så att vi kan göra ytterligare investeringar utanför det regelverk som styr Almi Invest Syd i dag, säger han till Rapidus.

Under 2016 investerade Almi Invest Syd runt 30 miljoner kronor från den existerande fonden genom att gå in i nio nya portföljbolag. En mindre del har gått åt till såddfinansieringar på cirka 200.000 kronor var till ett tiotal företag. Lars Persson hoppas hålla samma takt under 2017.

– Värderingarna har gått upp i vissa fall men det känns inte överhettat, säger han.

Erik Olausson

Av Almi Invest Syds 200 miljoner kronor att investera var cirka 40 miljoner tänkta att komma från försäljningar av framförallt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.