torsdag 19 september 2024

inloggad som

Nya produkter för demensvård testas i Perstorp

I vår startar första testomgången inom projektet Didec, digital innovation inom demensvård, där företag ska få utveckla och testa sina produkter på ett demensboende i Perstorp. Projektet leds av Perstorps kommun och delfinansieras av Tillväxtverket och Regionala utvecklingsfonden.

– Vi inom vården är vana vid att bli serverade färdiga produkter som vi får modifiera för att de ska fungera bra. Här ska vi servera bordet ihop med företagen. Vi börjar i rätt ände genom att vårdpersonalen identifierar olika behov hos personer med demens, och sedan presenterar dessa för företag som utvecklar produkterna, säger Frida Beijer, projektledare och utvecklingsstrateg på kommunen.

Tre bolag är med i första omgången: Medeonbolaget Finn Medicinen, som har en dosett som är uppkopplad mot internet och ger möjlighet att på distans kunna följa hur medicinen tas, Poow Applications, som är baserat på SmiLe Incubator och utvecklar digitala stöd för olika kognitiva problem, samt det finska bolaget 9Solutions.

Personalen har valt ut bolagen utifrån åtta sökande i första omgången. Nästa ansökningsomgång öppnar för företag i sommar. Projektet ska pågå till 2021 och har en total budget på sex miljoner kronor, varav Perstorps kommun tillsammans med företagsparkerna Medeon i Malmö och Krinova i Kristianstad står för hälften.

– Syftet med Didec är att öka både vårdkvaliteten och innovationsgraden hos företag inom demens, med målet att 20 bolag ska delta. Vi på kommunen vill också visa att det fungerar att utveckla produkter för demensvård, demens är en komplex sjukdom som det inte finns många produkter för.

Forskare från bland annat högskolan i Kristianstad och KTH i Stockholm är knutna till projektet.

Elisabet Ottosson

I vår startar första testomgången inom projektet Didec, digital innovation inom demensvård, där företag ska få utveckla och testa sina […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.


  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.