tisdag 23 april 2024

inloggad som

Watersprint satsar på Sydamerika med ny vd

Lundabaserade Watersprint har vunnit en upphandling för att göra referensinstallationer i Bolivia med finansiering från Tillväxtverket. Bolagets nya vd Pete Andersen hoppas att försöken ska öppna dörren till den sydamerikanska marknaden.

Pete Andersen, med en bred bakgrund från bland annat medicinteknik, rekrytering och IT-bolaget Apsis, har varit på plats i tre veckor och ser flera möjligheter öppna sig för bolaget framöver.

– En uppdaterad produkt med högre prestanda och lägre pris kommer ut efter sommaren och Tillväxtverket finansierar en referensinstallation i en upphandling som vi tagit hem i Bolivia, säger Pete Andersen till Rapidus.

Upphandlingen gäller en handfull installationer på strategiska punkter som sjukhus och boenden i La Paz och Santa Cruz. Tillväxtverket går in med 300.000 kronor.

– Lyckas vi i Bolivia har vi också Peru där vi har mycket bra kontakter. Beroende på hur det går kan det blir beställningar från 500–5.000 enheter. Medvetenheten om vattenkvalitet är mycket hög i dessa länder där man har problem med mikroorganismer i vattnet, säger Pete Andersen.

Watersprints produkter bygger på ett patent där vatten renas med en kombination av Led-genererat UV-ljus och nanoteknik. Enheterna finns i olika varianter som kan installeras under vasken, i kaffeautomater, duschledningar och som en portabel fältvariant.

– Nu börjar de stora konkurrenterna som LG och Siemens komma med liknande lösningar, men det visar att det är den teknik som kommer att råda, säger Peter Andersen.

Watersprint har sex anställda vid kontoret på Medicon Village, samt några konsulter kopplade till sig. Grundarna Kenneth M Persson och Ola Hansson är huvudägare, Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson har 15 procent efter en investeringsrunda 2015. Medgrundare är Tord Wingren och Lars Montelius medan Lunds universitets tidigare rektor Per Eriksson sitter som styrelseordförande.

Jennie Lorentsson

Lundabaserade Watersprint har vunnit en upphandling för att göra referensinstallationer i Bolivia med finansiering från Tillväxtverket. Bolagets nya vd Pete […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad