fredag 26 juli 2024

inloggad som

Watersprint satsar på Sydamerika med ny vd

Lundabaserade Watersprint har vunnit en upphandling för att göra referensinstallationer i Bolivia med finansiering från Tillväxtverket. Bolagets nya vd Pete Andersen hoppas att försöken ska öppna dörren till den sydamerikanska marknaden.

Pete Andersen, med en bred bakgrund från bland annat medicinteknik, rekrytering och IT-bolaget Apsis, har varit på plats i tre veckor och ser flera möjligheter öppna sig för bolaget framöver.

– En uppdaterad produkt med högre prestanda och lägre pris kommer ut efter sommaren och Tillväxtverket finansierar en referensinstallation i en upphandling som vi tagit hem i Bolivia, säger Pete Andersen till Rapidus.

Upphandlingen gäller en handfull installationer på strategiska punkter som sjukhus och boenden i La Paz och Santa Cruz. Tillväxtverket går in med 300.000 kronor.

– Lyckas vi i Bolivia har vi också Peru där vi har mycket bra kontakter. Beroende på hur det går kan det blir beställningar från 500–5.000 enheter. Medvetenheten om vattenkvalitet är mycket hög i dessa länder där man har problem med mikroorganismer i vattnet, säger Pete Andersen.

Watersprints produkter bygger på ett patent där vatten renas med en kombination av Led-genererat UV-ljus och nanoteknik. Enheterna finns i olika varianter som kan installeras under vasken, i kaffeautomater, duschledningar och som en portabel fältvariant.

– Nu börjar de stora konkurrenterna som LG och Siemens komma med liknande lösningar, men det visar att det är den teknik som kommer att råda, säger Peter Andersen.

Watersprint har sex anställda vid kontoret på Medicon Village, samt några konsulter kopplade till sig. Grundarna Kenneth M Persson och Ola Hansson är huvudägare, Hilding Anders tidigare vd Bengt Adolfsson har 15 procent efter en investeringsrunda 2015. Medgrundare är Tord Wingren och Lars Montelius medan Lunds universitets tidigare rektor Per Eriksson sitter som styrelseordförande.

Jennie Lorentsson

Lundabaserade Watersprint har vunnit en upphandling för att göra referensinstallationer i Bolivia med finansiering från Tillväxtverket. Bolagets nya vd Pete […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.