torsdag 18 april 2024

inloggad som

Skånska småföretag får rekordstort exportstöd

I början av veckan fick Region Skåne klart med 20 miljoner kronor i internationaliserings- och digitaliseringsstöd åt små- och medelstora företag. Det är Tillväxtverket som ger pengarna till Region Skåne som sedan fördelar dem till skånska bolag.

– Ytterst handlar det om att vi har många företag i den här storleken i Skåne som är ivriga och vill växa och kan använda pengarna till att konkret komma igång med att utveckla företaget internationellt eller digitalt, säger Jennika Gill Noltorp, näringslivsutvecklare på Region Skåne.

Maxsumman att söka är 250.000 kronor, förutsatt att bolagen skjuter till lika mycket själva. Ansökningsperioden börjar i mitten av januari och om samtliga företag som söker beviljas maxsumman handlar det om 80 företag.

– Bolagen måste ha 2-49 anställda, kan finnas i alla branscher, och ha minst tre miljoner kronor i omsättning. Det är för att man ska vara ett företag som är uppe och rullar, det här ska vara en extra push. Tanken är att den här checken ska göra att man till exempel kan utreda möjligheterna på en ny marknad och ta första klivet, säger Jennika Gill Noltorp.

Under 2017 delades 16 miljoner kronor ut till 67 bolag, däribland Avidicare, Tic Tac Interacitve och Malmö Chokladfabrik. För 2018 är potten för områdena internationalisering och digitalisering rekordhög: 12 miljoner går till internationalisering och 8 till digitalisering. Tidigare år har stöd delats ut inom bland annat produktutveckling.

– De här checkarna har funnits i olika former och inriktningar sedan 2005, så de är inte nya i sitt tänk, säger Jennika Gill Noltorp.

Emily Binks

I början av veckan fick Region Skåne klart med 20 miljoner kronor i internationaliserings- och digitaliseringsstöd åt små- och medelstora […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.