måndag 2 oktober 2023

inloggad som

Ny arbetsmarknad en utmaning för Massive

Spelbolaget Massive Entertainment upplever en arbetsmarknad under omvandling. Kompetensbrist i kombination med att utländsk personal vill flytta hem efter pandemin innebär att man får tänka kreativt.

– Det är jättesvårt att hitta folk som har erfarenhet från spelutveckling, men också programmerare överlag. De är ju superstjärnor och vet sitt värde så det kostar en slant att få tag på dem, säger Magdalena Schultze, HR-chef på Massive Entertainment, som på onsdagen delade med sig av sina erfarenheter av rekrytering hos Tillväxtverket i Malmö.

Vad har då den statliga myndigheten Tillväxtverket och spelstudion Massive Entertainment gemensamt? De har båda behövt rekrytera många medarbetare på kort tid. När Tillväxtverket fick i uppdrag att hantera korttidsstödet under pandemin behövde verksamheten växa, och det snabbt. Myndigheten har gått från 480 till 1.300 anställda utspridda över landet. 

Malmöbolaget Massive Entertainment har vuxit från 300 till 800 anställda på fem år. En stor del av de nyanställda värvas från andra länder. För att locka folk poängterar bolaget vikten av en bra balans mellan jobb och fritid, att skapa en trivsam arbetsplats och ha en bra dialog med anställda.

– Jag tror att det är en stor förändring på gång som gör att vi behöver rekrytera kreativt. Nu är det viktigt att både ha ett bra ledarskap och kunna ha det mer mysigt på jobbet, säger Magdalena Schultze.

Spelstudion anställer i snitt 20 nya personer i månaden, men har även en personalomsättning på 10 procent. 

– Men det beror främst på att folk ofta vill flytta tillbaka till sina hemländer, speciellt efter pandemin, säger Magdalena Schultze.

 Tillväxtverket arbetade under stark tidspress i början av pandemin och tog hjälp av rekryteringsbolag för att hitta kandidater. Den största utmaning var dock att introducera alla nya till myndigheten och jobbet. En viktig lösning var när alla nyanställda började få en mentor, vilket har visat sig särskilt viktigt vid distansarbete. Tillväxtverket har 700 fler anställda än vad myndigheten har kontorsplatser, så distansarbete är i dag en nödvändighet. 

– Det blir en annan vardag man får bygga upp och anpassa sig till som arbetsgivare, säger Josefin Majewski, verksamhetsutvecklare på Tillväxtverket.

Mette Carlbom

Spelbolaget Massive Entertainment upplever en arbetsmarknad under omvandling. Kompetensbrist i kombination med att utländsk personal vill flytta hem efter pandemin […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad