söndag 28 april 2024

inloggad som

Efter avslaget – Sustainable Business Hub stänger projekt

När Tillväxtverket stoppade ett beviljat EU-stöd på nära nio miljoner kronor till ett miljöteknikprojekt hos Sustainable Business Hub, överklagades beslutet till Förvaltningsrätten i Malmö. Runt ett år senare har de nu fått avslag och hubbens styrelse har beslutat att inte gå vidare i frågan.

Tillväxtverksprojektet ”Innovationsmiljöer för Smarta Hållbara städer – Urban Magma” beviljades stöd i tre år, från hösten 2015, ur Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Stödet omfattade nära nio miljoner kronor. Men vid den första utbetalningen godkände Tillväxtverket bara en bråkdel av kostnaderna.

I projektet skulle fyra skånska kommuner och Teknopol, nuvarande Innovation Skåne, identifiera aktuella kommunala miljöproblem inom energi, VA och avfall. Dessa problemområden skulle därefter införlivas i hubbens tioåriga, ännu pågående, Vinnovafinansierade projekt ”Urban Magma”, som startades ungefär samtidigt. Syftet är att kommuner, företag och akademin ska kommersialisera miljötekniska produkter.

Sustainable Business Hubs vd Per Simonsson slutade i mars och tillförordnad vd Håkan Rosqvist uppger, tillsammans med kommunikatör Heidi Olsson, att de inte kan redogöra i detalj för hur det förlorade stödet påverkar resultaten hos de aktiviteter som inletts inom ramen för Tillväxtverksprojektet.

– Deltagarna avslutade alla aktiviteter i Tillväxtverksprojektet redan våren 2016 då det stod klart att de inte godkände kostnaderna. De menade att vi inte tydligt kunde visa hur vi separerade de båda projektens aktiviteter men det menar vi att vi absolut gjort. Eftersom Vinnovaprojektet Urban Magma är stort och långvarigt har vi kunnat ta in de aktiviteter vi behöver där, så därför påverkar inte Tillväxtverkets beslut resultaten för våra miljöteknikprojekt, säger Heidi Olsson.

Förvaltningsrätten skriver i domen, som Rapidus tagit del av, att ”bolaget brutit mot villkoren för stödbeslutet i sådan omfattning att Tillväxtverket har haft fog för att häva stödbeslutet i dess helhet”.

Sustainable Business Hub har över 100 medlemmar bland Skånes kommuner, företag och akademin. Nätverket bildades 2003 för att ta fram innovativa och hållbara miljötekniska lösningar samt skapa tillväxt. Verksamheten finansieras av medlemmarna, projektmedel och Region Skåne.

I Tillväxtverksprojektet deltog Lunds kommun, Malmö stad, Kristianstads kommun, Helsingborgs stad och Teknopol. Samma kommuner är med i “Urban Magma”-projektet som beviljades 15,5 miljoner kronor från Vinnova till de första tre åren.

Elisabet Ottosson

När Tillväxtverket stoppade ett beviljat EU-stöd på nära nio miljoner kronor till ett miljöteknikprojekt hos Sustainable Business Hub, överklagades beslutet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.