torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Dansk forskare utvecklar framtidens mikrochip

|  
|  ,

Siphotonic från Nordsjälland är nu redo att börja växa organiskt och delta i skapandet av både framtidens kvantdatorer och  snabbare och billigare internet. Bolaget, som startade 2018 som ett enmansföretag, utvecklar ny teknik till datachip. 

– Vi söker nu offentliga medel för att utöka personalstyrkan en i sänder, säger Siphotonics vd Yunhong Ding, som knoppat av verksamheten från Danmarks Tekniske Universitet, DTU. 

Hittills har bolaget klarat sig med en anställd, några löst ansluta medhjälpare i laboratorierna och stöd från affärsängeln Kurt Stokbro, tidigare docent vid DTU. 

Kapitaltillskott från honom, samt försäljning av specialchip, har bidragit till att bolagets två första årsresultat varit positiva, med ungefär en kvarts miljon danska kronor i vinst. Nu ska nya anställda hjälpa till att öka produktionen och skala upp. 

– Vi vill växa långsamt och organiskt. Jag tror på 10-20 anställda om fem år. Det är framför allt forskningsföretag inom kvantteknologi som köper av oss. De behöver väldigt speciella optiska chip, vilket Yunhong har kärnkompetens i. Han har hittat ett sätt att koppla ljusfibrer till chipen utan att tappa så mycket fotoner på vägen, säger Kurt Stokbro. 

Yunhong Dings forskning går ut på att använda fotoner i stället för elektroner för att överföra information i mikrochip stora som ett knappnålshuvud. Tekniken blir allt viktigare inom telekommunikation, kvantteknologi och biomedicinsk diagnostik. Ambitionen är nu att inte bara vara ett konsultföretag, utan även producera nya typer av mikrochip i större skala. Kurt Stokbro har hittills investerat knappt en miljon danska kronor i vad han ser som en långsiktig investering. 

– Marknaden för fotonchip är nu uppe i flera miljarder dollar och vi har en nisch för prototyper, säger Kurt Stokbro.

Yunhong Ding erkänner dock att det finns konkurrenter i Asien.

– Men vi kan göra enheterna mindre och snabbare, säger Yunhong Ding.

Keld Broksø

Siphotonic från Nordsjälland är nu redo att börja växa organiskt och delta i skapandet av både framtidens kvantdatorer och  snabbare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.