tisdag 23 juli 2024

inloggad som

Dansk forskare utvecklar framtidens mikrochip

|  
|  ,

Siphotonic från Nordsjälland är nu redo att börja växa organiskt och delta i skapandet av både framtidens kvantdatorer och  snabbare och billigare internet. Bolaget, som startade 2018 som ett enmansföretag, utvecklar ny teknik till datachip. 

– Vi söker nu offentliga medel för att utöka personalstyrkan en i sänder, säger Siphotonics vd Yunhong Ding, som knoppat av verksamheten från Danmarks Tekniske Universitet, DTU. 

Hittills har bolaget klarat sig med en anställd, några löst ansluta medhjälpare i laboratorierna och stöd från affärsängeln Kurt Stokbro, tidigare docent vid DTU. 

Kapitaltillskott från honom, samt försäljning av specialchip, har bidragit till att bolagets två första årsresultat varit positiva, med ungefär en kvarts miljon danska kronor i vinst. Nu ska nya anställda hjälpa till att öka produktionen och skala upp. 

– Vi vill växa långsamt och organiskt. Jag tror på 10-20 anställda om fem år. Det är framför allt forskningsföretag inom kvantteknologi som köper av oss. De behöver väldigt speciella optiska chip, vilket Yunhong har kärnkompetens i. Han har hittat ett sätt att koppla ljusfibrer till chipen utan att tappa så mycket fotoner på vägen, säger Kurt Stokbro. 

Yunhong Dings forskning går ut på att använda fotoner i stället för elektroner för att överföra information i mikrochip stora som ett knappnålshuvud. Tekniken blir allt viktigare inom telekommunikation, kvantteknologi och biomedicinsk diagnostik. Ambitionen är nu att inte bara vara ett konsultföretag, utan även producera nya typer av mikrochip i större skala. Kurt Stokbro har hittills investerat knappt en miljon danska kronor i vad han ser som en långsiktig investering. 

– Marknaden för fotonchip är nu uppe i flera miljarder dollar och vi har en nisch för prototyper, säger Kurt Stokbro.

Yunhong Ding erkänner dock att det finns konkurrenter i Asien.

– Men vi kan göra enheterna mindre och snabbare, säger Yunhong Ding.

Keld Broksø

Siphotonic från Nordsjälland är nu redo att börja växa organiskt och delta i skapandet av både framtidens kvantdatorer och  snabbare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Ny kärnkraft ger strålande framtid

    Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

  • Upprustningen ökar hennes affär

    Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.