tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ny kärnkraft ger strålande framtid

|  
|  

Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

Helsingborgsbolaget Isec Monitoring Systems säljer nämligen strålningståliga kameror för övervakning av kärnkraftverk och ser en strålande framtid.

– Energikrisen efter Rysslands invasion av Ukraina har ökat intresset för att övergå från gas till kärnkraft. Fokus har flyttat från förnybar till fossilfri energi. Vi märker en tydlig skillnad då det investeras i nybyggnation och att förlänga drifttiden på befintliga verk med upp till 20 år, säger Fredrik Sjöholm, vd för Isec Monitoring Systems.

Han tog över som vd i maj 2023 och kom då från en position som säljchef på Precise Biometrics i Lund. Hans huvuduppdrag är ökad tillväxt och etablering på nya marknader.

Isec har sedan 2003 utvecklat ett komplett produktprogram av strålningståliga kameror och system. Förutom kärnkraftverk och anläggningar för hantering av kärnavfall finns det även andra områden där kameror som klarar strålning är intressanta.

– Exempelvis forskningsanläggningar och inom rymdindustrin, på längre sikt även inom sjukvården, säger Fredrik Sjöholm.

Bolaget utvecklar egen hårdvara och mjukvara på huvudkontoret i Helsingborg, där drygt 20 anställda jobbar. Kunderna finns både i Sverige och utomlands.

– Vi bygger och testar allt i Helsingborg. Produkterna integreras sedan med video management-system hos kunderna, säger Fredrik Sjöholm.

Dessa system, som ökar säkerheten för personalen samtidigt som de minskar kostsamma oplanerade driftstopp, blir alltmer avancerade. I dag sköts övervakningen av videoströmmarna manuellt men utvecklingen går mot mer automatiserade beslutsstöd.

– Vi har gått från att bara sälja kameror till att även ta systemansvar och det har varit framgångsrikt inte minst i Storbritannien, säger Fredrik Sjöholm.

Nyligen fick Isec en ny order värd 13 miljoner kronor för fjärrövervakning av brittiska Sellafield-anläggningen, som hanterar slutförvaring av kärnbränsle. Det är det fjärde större uppdraget på två år i Storbritannien, inklusive en pågående leverans av ett kamerasystem till Hinkley Point C, det nya kärnkraftverket som byggs i södra England.

För 2022 visade bokslutet en förlust på 25,8 Mkr och omsättning 11,8 Mkr. Den samlade förlusten sedan 2015 är 113 Mkr. Men under 2023 har bolaget växt kraftigt och omsatte drygt 30 Mkr med ett halverat underskott.

Bolaget har tre större ägare: Sandberg Development, Innovum Security och Helsingborgsbaserade Muirfield Invest.

– Vi har en stark och långsiktig ägargrupp, det krävs investeringar för att ta en position. Vi ser en ökad tillväxt i år och räknar med att gå mot lönsamhet inom en snar framtid, säger Fredrik Sjöholm.

Hur stor är världsmarknaden för era produkter?

– För existerande kärnkraft bedömer vi att den adresserbara världsmarknaden är i storleksordningen 1 miljard kronor. Och sedan har vi nybyggnation där det finns ännu större potential. Utvecklingen går dessutom mot mindre kärnkraftverk, Small Modular Reactors, som kan öka antalet anläggningar, säger Fredrik Sjöholm och tillägger:

– Det är ett mindre antal bolag i världen som sysslar med de specialiserade övervakningssystem vi utvecklar.

Sölve Dahlgren

Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Zaplox tappar vd:n: “Det är ett hårt slag”

    Lundabolaget Zaplox vd Tess Mattisson har sagt upp sig. Nu söker bolaget en ”liknande profil” som hennes ersättare. Det här ska Tess Mattisson göra istället.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.