fredag 26 april 2024

inloggad som

Ny kärnkraft ger strålande framtid

|  
|  

Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

Helsingborgsbolaget Isec Monitoring Systems säljer nämligen strålningståliga kameror för övervakning av kärnkraftverk och ser en strålande framtid.

– Energikrisen efter Rysslands invasion av Ukraina har ökat intresset för att övergå från gas till kärnkraft. Fokus har flyttat från förnybar till fossilfri energi. Vi märker en tydlig skillnad då det investeras i nybyggnation och att förlänga drifttiden på befintliga verk med upp till 20 år, säger Fredrik Sjöholm, vd för Isec Monitoring Systems.

Han tog över som vd i maj 2023 och kom då från en position som säljchef på Precise Biometrics i Lund. Hans huvuduppdrag är ökad tillväxt och etablering på nya marknader.

Isec har sedan 2003 utvecklat ett komplett produktprogram av strålningståliga kameror och system. Förutom kärnkraftverk och anläggningar för hantering av kärnavfall finns det även andra områden där kameror som klarar strålning är intressanta.

– Exempelvis forskningsanläggningar och inom rymdindustrin, på längre sikt även inom sjukvården, säger Fredrik Sjöholm.

Bolaget utvecklar egen hårdvara och mjukvara på huvudkontoret i Helsingborg, där drygt 20 anställda jobbar. Kunderna finns både i Sverige och utomlands.

– Vi bygger och testar allt i Helsingborg. Produkterna integreras sedan med video management-system hos kunderna, säger Fredrik Sjöholm.

Dessa system, som ökar säkerheten för personalen samtidigt som de minskar kostsamma oplanerade driftstopp, blir alltmer avancerade. I dag sköts övervakningen av videoströmmarna manuellt men utvecklingen går mot mer automatiserade beslutsstöd.

– Vi har gått från att bara sälja kameror till att även ta systemansvar och det har varit framgångsrikt inte minst i Storbritannien, säger Fredrik Sjöholm.

Nyligen fick Isec en ny order värd 13 miljoner kronor för fjärrövervakning av brittiska Sellafield-anläggningen, som hanterar slutförvaring av kärnbränsle. Det är det fjärde större uppdraget på två år i Storbritannien, inklusive en pågående leverans av ett kamerasystem till Hinkley Point C, det nya kärnkraftverket som byggs i södra England.

För 2022 visade bokslutet en förlust på 25,8 Mkr och omsättning 11,8 Mkr. Den samlade förlusten sedan 2015 är 113 Mkr. Men under 2023 har bolaget växt kraftigt och omsatte drygt 30 Mkr med ett halverat underskott.

Bolaget har tre större ägare: Sandberg Development, Innovum Security och Helsingborgsbaserade Muirfield Invest.

– Vi har en stark och långsiktig ägargrupp, det krävs investeringar för att ta en position. Vi ser en ökad tillväxt i år och räknar med att gå mot lönsamhet inom en snar framtid, säger Fredrik Sjöholm.

Hur stor är världsmarknaden för era produkter?

– För existerande kärnkraft bedömer vi att den adresserbara världsmarknaden är i storleksordningen 1 miljard kronor. Och sedan har vi nybyggnation där det finns ännu större potential. Utvecklingen går dessutom mot mindre kärnkraftverk, Small Modular Reactors, som kan öka antalet anläggningar, säger Fredrik Sjöholm och tillägger:

– Det är ett mindre antal bolag i världen som sysslar med de specialiserade övervakningssystem vi utvecklar.

Sölve Dahlgren

Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.