måndag 29 april 2024

inloggad som

Årets börsraket hoppas på genombrott i år

|  
|  

Magnus Andersson är vd för Terranet, det skånska företaget som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

Bolaget har en lång historia och namnet påminner mer om ett telekomföretag, vilket det också var när det börsnoterades 2017. Men Terranet i Lund har växlat spår och sedan ett par år tillbaka utvecklar bolaget antikollisionssystem för personbilar och andra fordon.

Systemet bygger på en kombination av befintliga och nya tekniker, laser och kameror som scannar av och tolkar vad som finns framför ett fordon under färd. Enligt Magnus Andersson är Terranets lösning upp till tio gånger snabbare än vad som redan finns i nya personbilar. Den kan dessutom förstå vad det är som är i vägen och till exempel skilja mellan en boll och ett barn.

– Vi hoppas ju såklart att vår lösning blir den nya krockkudden som sitter i varenda bil. I dagsläget har vi vår prototyp i labb, nu under andra kvartalet ska vi testa i bilar, säger Magnus Andersson.

Han anser att en orsak till aktiens uppgång, efter många tunga år, är att Terranet har kommunicerat sina mål tydligt och levererat på dem. Och att produkten börjar ta form.

– I höstas sa vi att vi skulle ha en prototyp klar i första kvartalet i år. Nu har vi det. Vi har lovat att börja testa i bilar under andra kvartalet. Nu ska vi göra det, säger han.

En annan faktor som kan ha bidragit till uppgången är den nya styrelseledamoten Mats Fägerhag som valdes in i januari. Han kommer från bilindsutrin och har varit vd för Cevt, nu namnbytt till Zeekr, ett teknikbolag som bland annat utvecklat plattformar till Volvo.

– Det innebär ett stort förtroendekapital att Mats Fägerhag vill arbeta med oss och jag tror att investerarna har sett det, säger Magnus Andersson.

När testerna i bilar är gjorda hoppas Magnus Andersson på att kunna teckna avtal med en eller flera stora biltillverkare om att utveckla prototypen gemensamt till en integrerad del i bilarna.

– Det är fullt möjligt att vi tecknar sådana avtal innan året är slut. Vår teknik är också tillämplig för helt självkörande bilar, säger han.

Aktien är noterad på First North och har stigit med 232 procent hittills i år, mest av alla skånska aktier hittills. Uppgången sker dock från en mycket låg nivå. Det senaste året är aktien ned 65 procent och kursen är 19 öre.

Gunnar Wrede

Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.