torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Skarpt läge för kallpastöriserare i Landskrona

|  
|  

Maskinen på Stuverigatan går inte varm – men är under hårt tryck. Det handlar om HPP, High pressure processing som, till skillnad från värmepastörisering, varken försämrar näringsvärde eller påverkar färskheten i mat. Nu får livsmedelsbolag i södra Sverige och Danmark sina första leveranser från företaget HPP Nordic i Landskrona.

– Den handfull kunder som är igång gör nu egna hållbarhetstester. Med HPP-tekniken skapar vi så lång hållbarhet som kunden vill. Någon vill ha en månad, en annan tre månader. Det är ett sätt att köpa sig tid för att kunna lagerhålla och ha en vettig logistik utan att behöva proppa sin produkt full med kemikalier som annars är vanligt i livsmedelsbranchen, säger vd Joakim Lundgren.

Tekniken har funnits sedan 1990-talet men är ny i Sverige där värmepastörisering är den vanliga metoden. Den är nämligen billigare och enkel eftersom de flesta livsmedel går att värmepastörisera.

– Fördelarna med kallpastörisering är många. Men investeringskostnaden är hög, man ska upp i en volym på 4-5.000 ton om året för att det ska löna sig och det är få företag som gör det. HPP Nordic löser det problemet eftersom kunden köper tid på maskinen hos oss och därmed indirekt delar på investeringskostnaden tillsammans med andra bolag, säger Joakim Lundgren.

Efterfrågan på näringstät mat utan kemikalier har ökat och Joakim Lundgren bedömer att marknaden i södra Sverige och Danmark är den mest snabbstartade.

– Här finns många livsmedelsproducenter inom rimlig transportsträcka som skulle kunna använda denna teknik. Vi söker fler kunder och kommer att utöka i takt med efterfrågan och placera fler maskiner där de finns.

Pernilla Gudmundsson

Maskinen på Stuverigatan går inte varm – men är under hårt tryck. Det handlar om HPP, High pressure processing som, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.