tisdag 27 februari 2024

inloggad som

Hon blir Lundabolagets nya ordförande

|  
|  ,

Probiotikabolaget Immune Biotech värvar branschprofilen Sara Malcus till ordförandeposten.

Hon är medgrundare till, och tidigare vd för Metabogen som såldes till Nasdaq-noterade Biogaia för över 60 miljoner kronor totalt, utspritt över fyra affärer. Nu ska hon leda Immune Biotechs styrelse, som också inkluderar Kristin Wannerberger från Ferring, affärsjuristen Svante Hjertén, bankveteranen Joan Olsson samt bolagets grundare och vd Shahram Lavasani.

– Immune Biotech fortsätter att stärka sin position inom probiotika- och mikrobiomindustrin. Vi ser fram emot att samarbeta med Sara Malcus. Vår styrelse är en dynamisk grupp av ledare som utgör en kraftfull enhet för att driva innovation och främja hållbar tillväxt i global skala, säger Shahram Lavasani.

Lundabolaget har en produkt på marknaden, probiotikan Gutmagnific för personer med tarmsjukdomen IBS. De senaste åren har företaget dragits med förluster, mer än 5,5 Mkr per år 2021-2022. Under samma period gick omsättningen från 1,6 Mkr till 2,4 Mkr 2022.

Resultatet för 2023 är enligt grundaren inte klart än, men det blir fortsatt rött på resultatraden. Detta trots att bolaget dubblade sin försäljning, enligt Shahram Lavasani.

– Vår försäljning har ökat främst inom EU och Norge, där vi nu startat en filial. Vi har också startat bolag i USA för att accelerera. Vårt fokus ligger just nu i Nordamerika men vi kan se att försäljningen ökar överallt, säger han och fortsätter:

– Om vi håller tempot tror jag att vi når break even tidigt nästa år. Vi har haft det tufft och precis som många andra småbolag varit beroende av externt kapital. Men som det ser ut just nu så kommer vi inte att behöva ta in mer kapital.

Emiliano Strauss

Probiotikabolaget Immune Biotech värvar branschprofilen Sara Malcus till ordförandeposten.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad