onsdag 17 april 2024

inloggad som

Han vill bekämpa diabetes med broccoli

|  
|  ,

Broccoli är bra mot diabetes. Det har Lundaprofessorn Anders Rosengren upptäckt. Med hjälp av norska pengar vill han sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom som ska ha lika stor blodsockersänkande effekt som etablerade diabetesmediciner.

Professor Anders Rosengren vidareutvecklade sin upptäckt vid Lunds universitets diabetescentrum, ett arbete som resulterade i ett antal patent. I en studie undersökte forskarna flera tusen substanser och identifierade att sulforafan kan minska produktionen av blodsocker. I just broccoligroddar finns höga halter av sulforafan.

– Anders Rosengren och jag startade ett bolag i Lund för att kommersialisera upptäckten. Efter att jag kontaktat det norska bolaget Optisan, som sedan tidigare har en annan produkt baserad på broccoligroddar, gick Optisan in som majoritetsägare. Optisan är nu vår leverantör av frystorkat material, säger Mats Larsson, styrelseordförande i Optisan Sverige.

I kliniska studier har sulforafan visat sig reducera blodsockernivån i en storleksordning jämförbar med diabetes-läkemedlet metformin.

– Vår första målgrupp är mer än en halv miljon svenskar som har diabetes typ 2 och de som riskerar att få sjukdomen. Därefter lanserar vi i övriga Norden. Produkten Diaopt kan köpas via vår webbplats och vi för diskussioner med svenska återförsäljare.

En annan aktör med en blodsockerreglerande produkt är Aventurebolaget
Double Good. Sedan i somras är Apoteket återförsäljare av bolagets bubbelvatten.

– Enligt produktinformationen är det en dryck som ska tas strax före måltid för att reducera blodsockertoppar, så man kan se deras produkt som ett komplement till vår, säger Mats Larsson.

Elisabet Ottosson

Broccoli är bra mot diabetes. Det har en Lundaprofessor upptäckt, som med hjälp av norska pengar vill sälja kapslar med frystorkade broccoligroddar och mineralen krom.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.