fredag 1 mars 2024

inloggad som

Opticept på väg få fart på Arc Aroma

|  
|  

Lundabaserade Opticept har ingått samarbete med ett kanadensiskt företag som kan innebära ett genombrott för den teknik som förvärvades i bolaget Arc Aroma.

Opticept, noterat på Nasdaq First North, är känt för en teknik som ökar hållbarheten på snittblommor och sticklingar. Där har flera kommersiella avtal ingåtts.

Bolaget har även en teknik för pulserande elektriska fält, PET, som hittills använts till flytande livsmedel för att öka utbytet ur råvaran. Tekniken kommer ursprungligen från bolaget Arc Aroma som förvärvades av Opticept för ett par år sedan.

Genom ett samarbetsavtal med kanadensiska Food Processing Solutions, FPS, ska nu PET-tekniken testas för tillverkning av pommes frites. PET-generatorn ska mjuka upp potatisarna innan de skärs till pommes frites och detta ska göra processen enklare och billigare, enligt Opticepts vd Thomas Lundqvist.

– FPS kontaktade oss i somras. Om testerna blir bra kommer FPS att lansera sina maskiner, där vår teknik ingår, i början av nästa år. Detta dubblerar i ett slag vår potential på livsmedelssidan. Vi kommer att dela vinsten med FPS 50/50 från varje projekt, säger han.

FPS är en av de största aktörerna i världen inom pommes frites. Bolagets maskiner tvättar potatisen, skär den till pommes frites som friteras, fryses och packas. Maskinerna tillverkar upp emot 80 ton per timme.

– Skärverktygen är väldigt dyra. Traditionellt har potatisen mjukats upp med hjälp av värme men vi uppnår samma resultat snabbare och mycket mer energieffektivt, säger Thomas Lundqvist.

Elisabet Ottosson

Lundabaserade Opticept har ingått samarbete med ett kanadensiskt företag som kan innebära ett genombrott för den teknik som förvärvades i bolaget Arc Aroma.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.