måndag 22 juli 2024

inloggad som

“Odlat kött ska bli billigare än kor”

|  
|  

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

Re:meat har sedan tidigare tagit in 5 miljoner kronor från affärsänglar och mindre venture capital-bolag. Nu för de dialog för att ta in ytterligare cirka 13-14 Mkr. Högst upp på önskelistan står investerare som delar deras mission om att skapa en långsiktig omställning mot mer hållbara livsmedel.

Jacob Schaldemose Peterson är vd för Re:meat, som han grundade tillsammans med affärsutvecklaren Gittan Schiöld och amerikanska forskaren Marie Gibbons, en av världens få experter på odlat kött. Han jämför företagets processteknologi med den bakom hantverksöl.

− Vi producerar riktigt kött men med ny teknologi. Tänk ”craft beer” fast ”craft meat”. På tallriken blir det exakt likadant: samma kött som vi alltid har ätit och älskat, men med en produktionsteknologi som ger cirka 92 procent lägre klimatpåverkan än konventionellt kött. Det är samma smak, arom och struktur som tidigare, säger Jacob Schaldemose Petersson.

I dagens avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar han för Jan Dahlqvist om tekniken, där djurceller matas med näring i en sluten odlingsmiljö. Det ska ge en köttfärs som är helt fri från antibiotika och annan kontaminering – dessutom billigare än vanligt kött.

– Vi satsar på att slutpriset för konsumenterna ska bli radikalt lägre än konventionellt kött. Det är hela vårt existensberättigande, det är därför vi finns, säger Jacob Schaldemose.

Men vägen dit är lång och bolaget, som har flera patent för sin produktionsmetod, behöver nu kapital för att bygga sin första anläggning i Malmö. För att trions idé ska fungera krävs det stora volymer. Men hur ska det gå till? Vad kostar allt? Och när kan vi få smaka på detta bryggda kött? Lyssna på avsnittet nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify eller Apple Podcaster.

Cajsa Jonasson

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Kvinnor i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

  • Sommarlyssning i Lejonkulan

    Tröttnat på sommarpratare? Då kan du gå leta upp vår podd Lejonkulan där poddar finns. I dag slår vi ett extra slag för de intressanta AI-företag som gästat lejonet i kulan, den erfarne riskkapitalisten Janne Dahlqvist.

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]

  • Recept mot matsvinn i Lejonkulan

    Varje år orsakas matsvinn för mer än 100 miljarder dollar av temperaturavvikelser i transportkedjan av kylda och frysta livsmedel. Startupen […]

  • Sexleksaker i Lejonkulan

    Det kvinnliga könsorganet har mer än 10.000 nervpunkter. Traditionella sexleksaker missar de flesta. Det är utgångspunkten för bolaget Glänta och medgrundaren Gabriella Killeen. Hon vill skapa ett stimulanshjälpmedel som omdefinierar termen sexleksak.

  • Höga frekvenser i Lejonkulan

    Beammwave utvecklar en teknik för framtidens 5G- och 6G-mobiler som kallas digital beamforming. Ett radiochip med tillhörande antenn och algoritmer […]

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]

  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen