fredag 18 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

“Odlat kött ska bli billigare än kor”

|  
|  

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

Re:meat har sedan tidigare tagit in 5 miljoner kronor från affärsänglar och mindre venture capital-bolag. Nu för de dialog för att ta in ytterligare cirka 13-14 Mkr. Högst upp på önskelistan står investerare som delar deras mission om att skapa en långsiktig omställning mot mer hållbara livsmedel.

Jacob Schaldemose Peterson är vd för Re:meat, som han grundade tillsammans med affärsutvecklaren Gittan Schiöld och amerikanska forskaren Marie Gibbons, en av världens få experter på odlat kött. Han jämför företagets processteknologi med den bakom hantverksöl.

− Vi producerar riktigt kött men med ny teknologi. Tänk ”craft beer” fast ”craft meat”. På tallriken blir det exakt likadant: samma kött som vi alltid har ätit och älskat, men med en produktionsteknologi som ger cirka 92 procent lägre klimatpåverkan än konventionellt kött. Det är samma smak, arom och struktur som tidigare, säger Jacob Schaldemose Petersson.

I dagens avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar han för Jan Dahlqvist om tekniken, där djurceller matas med näring i en sluten odlingsmiljö. Det ska ge en köttfärs som är helt fri från antibiotika och annan kontaminering – dessutom billigare än vanligt kött.

– Vi satsar på att slutpriset för konsumenterna ska bli radikalt lägre än konventionellt kött. Det är hela vårt existensberättigande, det är därför vi finns, säger Jacob Schaldemose.

Men vägen dit är lång och bolaget, som har flera patent för sin produktionsmetod, behöver nu kapital för att bygga sin första anläggning i Malmö. För att trions idé ska fungera krävs det stora volymer. Men hur ska det gå till? Vad kostar allt? Och när kan vi få smaka på detta bryggda kött? Lyssna på avsnittet nedan och glöm inte att följa Lejonkulan på Spotify eller Apple Podcaster.

Cajsa Jonasson

Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.


  • Edda Knowledge vill göra fysiken roligare

    PODD: Edda Knowledge utvecklar interaktiva undervisningar i VR för gymnasieelever. Bolaget vill göra komplex fysik och kemi mer lättförståelig, med […]

  • Mölla säker hamn i tullkaoset

    När börserna fallit världen över har familjeföretaget Skåne-Möllans aktie tagit fart. Det är inte första gången som aktien går motvalls och vd Anders Persson har en teori om varför.

  • Grale ersätter plast med ny teknik

    PODD: Mikroplaster finns i alla organ i alla människor. Det är en olustig utveckling och alla vill fasa ut plast. […]

  • Dug lånar för att få upp farten

    Pengarna från emissionen i höstas räckte inte och nu tvingas potatisdrycksföretaget Dug fylla på med lån. Men 2025 ska bli året då försäljningen äntligen kommer i gång på allvar.

  • Förräderi, fotboll och framgång

    PODD: Thomas Bodström är advokat, författare, tidigare justitieminister och före detta allsvensk fotbollsspelare. Nu kan han även kalla sig vinnare […]

  • Fomo-effekt gav Re:meat övertecknad runda

    Investerarintresset var stort när köttodlingsbolaget Re:meat sökte nya pengar. Nu ska Sveriges första ”köttbryggeri” byggas i Lund.

  • Genombrott för spisbolaget

    Emerging Cooking Solutions, som arbetar för klimat- och hälsovänligare matlagning i Afrika får efter 14 år in sin första stora finansering. — Det har varit en sinnessjuk uthållighet, säger grundaren Per Löfberg.

  • Blockkedjor ska berätta om vinets resa

    Europeiska vindrickare är medvetna konsumenter som vill veta var vinet kommer ifrån och hur det tillverkats. Bolaget Journy skapar digitala produktpass åt vinproducenter och ser en jättemarknad.

  • Sarah Fredriksson i Lejonkulan

    Läkemedelsforskningsbolaget Aqilion, med Genovisgrundaren Sarah Fredriksson som vd, hade ett miljardavtal med farmajätten Merck. Men det sprack. Nu tar hon […]

  • Perfekt pitch hos Rapidus

    Sex bolag stod på tisdagen i startfältet vid Rapidus pitchevent – ett krafttag för att samla både svenskt och danskt riskkapital. Tillsammans söker bolagen uppemot 50 miljoner kronor för att skala upp sin verksamhet.