tisdag 28 maj 2024

inloggad som

Pommes ska lyfta Lundabolag

|  
|  

Den globala pommes frites-jätten FPS Food Process Solutions testade Opticepts metod att mjuka upp potatis. Det gick så bra att FPS nu köper in sig i Lundabolaget.

Kanadensiska FPS köper 10 procent av aktierna för 10 miljoner kronor i cirka-siffror och blir därmed en av de största ägarna. Bolagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.

FPS är en global aktör inom processutrustningar för bland annat tillverkning av pommes frites och potatischips, med nyckelfärdiga anläggningar som hanterar uppemot 80 ton potatis per timme.

– Vår teknik är energieffektiv för att mjuka upp potatis innan den ska skäras och gör att processtegets tid blir kortare, 40 sekunder mot tidigare 40 minuter, säger Opticepts vd Thomas Lundqvist.

I höstas gjorde FPS tester med Opticepts teknik, som med hjälp av ett elektriskt fält mjukar upp fasta livsmedel. Lundabolaget hoppas nu på tillväxt inom segmentet fasta livsmedel i affärsområdet Foodtech. Bolaget har även teknik för bland annat livstidsförlängning av snittblommor och sticklingar.

– I vår ska vi lansera FPS:s processlinje kompletterat med våra generatorer vid en tysk mässa. Detta är en milstolpe för oss men jag har svårt att kvantifiera hur det kan påverka vår lönsamhet. I dag finns det globalt runt 10.000 processlinjer som bearbetar potatis som behöver skäras, säger Thomas Lundqvist.

Emissionen är villkorad av ett beslut från en extra bolagsstämma. Opticepts aktie ökade med cirka 25 procent och handlas nu för 3 kronor. Bolagets börsvärde är 127 miljoner kronor.

Elisabet Ottosson

En global kanadensisk koncern investerar cirka 10 miljoner kronor i Opticept och blir därmed en av de största ägarna i Lundabolaget. Företagen ska tillsammans lansera produktionslinjer för tillverkning av pommes frites.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Klockan tickar för Move by Bike

    I november i fjol hade Malmöbolaget Move By Bike förbrukat mer än hälften av sitt aktiekapital. Senast i juli måste situationen vara löst för att bolaget inte ska riskera konkurs. Och i dag på tisdagen lämnade vd Lisette Hallström sin post.

  • Danir ger sig in i fintechbranschen

    Sigma Connectivity, som ingår i den familjeägda bolagsgruppen Danir, är mest känt för produktutveckling. Men nu startar bolaget en renodlad konsultverksamhet med inriktning på fintech.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.