onsdag 17 april 2024

inloggad som

Mer utvecklingspengar till nya livsmedel

Det skånska projektet Foodtech Innovation Network kan tack vare ny finansiering fortsätta i minst tre år till, efter en första treårsperiod. Facit hittills är 165 nya jobb och 125 nya produkter.

Den nya omgången delfinansieras med 9,7 miljoner kronor av Europeiska regionala utvecklingsfonden via Tillväxtverket.

I projektet, som har en total budget på nära 25 Mkr, samarbetar Innovation Skåne tillsammans med Lunds Tekniska Högskola, Almi Företagspartner Skåne och Malmö Stad för att stötta innovation, tillväxt och hållbar utveckling hos små och medelstora livsmedelsbolag.

– Projektets huvuduppgifter är att ge rådgivning om tillväxt och teknisk expertkunskap inom livsmedelsteknik. I förra omgången upptäckte vi att bolagen har problem med att hitta vägar in på marknaden, vilket vi kommer att ha ett större fokus på nu liksom på miljömässig hållbarhet, säger projektledare Emelie Olsson från Innovation Skåne.

Under förra projektomgången skapades 165 nya arbetstillfällen och 125 nya produkter och processer utvecklades, varav 80 procent har mindre miljöpåverkan än befintliga motsvarigheter på marknaden. Detta enligt statistik som Innovation Skåne tagit fram.

Det var 126 företag som deltog. Bland andra Simply No Waste som är ute på marknaden med sina drycker gjorda av avokadokärnor, Arwa Foodtech som utvecklar produkter baserade på afrikansk baobabfrukt och Innocentia som har tagit fram en etikett med sensorteknik som indikerar hållbarheten på livsmedelsprodukter i realtid.

Även Landskronaföretaget Nothing Fishy deltog. Bolaget är grundat av två kockar som i egen regi har utvecklat ett veganskt alternativ till vit fisk. Produkterna är baserade på vete med tillsatser av vitaminer, mineraler, proteiner och omega 3-olja, som enligt grundarna ger produkterna samma näringsvärde som vit fisk.

– Det fanns inga veganska alternativ tidigare. Våra produkter smakar, känns och ser ut som vit fisk. Veganer var en självklar kundgrupp men vi hade som mål att våra produkter även ska leva upp till de förväntningar som flexitarianer har, säger Ola Secher, vd för Nothing Fishy som han grundat tillsammans med Jared Christensen.

Flexitarianer äter både animalisk och vegansk kost. Nothing Fishy har lanserat panerade filéer och nuggets som sedan i höstas har kunnat köpas i Coop-butiker. Om en månad ska de börja säljas i Ica-butiker, men redan tidigare har företagets produkter funnits på matsedlarna i skolor och andra kommunala matsalar.

– Vår prognos är att vi kommer att börja tjäna pengar i sommar, säger Ola Secher.

Omsättningen förra året var strax under 1 miljon kronor, med ett resultat på -0,9 miljoner.

Elisabet Ottosson

Det skånska projektet Foodtech Innovation Network kan tack vare ny finansiering fortsätta i minst tre år till, efter en första treårsperiod. Facit hittills är 165 nya jobb och 125 nya produkter.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Miljonregn över skånska startups

  ,
  Almi Invest har säkrat 1,6 miljarder kronor till nya investeringar, ett glädjebesked för svenska entreprenörer. Nu kan Rapidus avslöja hur stor del av kakan som går till skånska bolag. 

 • Det offentliga räds inte NIS2

  I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.