tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Flygande start för Invest in Skånes nya vd

|  
|  

Ulrika Ringdahl har bara varit vd för Invest in Skåne sedan den 1 maj i år, men hon har fått en flygande start. Nyligen presenterades ett dansk-svenskt projekt inom Greater Copenhagen om att stärka regionens forskning inom mikrobiom-området. Invest in Skåne leder den svenska delen av projektet, som finansieras med nästan 2,4 miljoner euro under tre år.

– Bakterierna som finns i magen påverkar hela kroppen, mer än vi tror. Forskare på Lunds universitet har visat att sammansättningen i magen påverkar hur fort alzheimer utvecklas och tarmfloran kan också påverka hur väl vaccin fungerar olika på olika människor Den svenska och den danska sidan har olika styrkor, men kombinerade kan vi ta en vi en tätposition. I Sverige har vi företag som Probi och Biogaia och på den danska sidan är man starka företag som Christian Hansen som tillverkar aktiva livsmedelsingredienser.

Det var just life science som förde henne till Invest in Skåne för fem år sedan. Då jobbade hon på Lunds universitet och åkte tillsammans med Invest in Skåne till Kina för att hitta partners för att utveckla cancerdiagnostik. Verksamheten knoppades sedan av och blev börsbolaget Immunovia.

– Det slutade med ett avtal med ett cancersjukhus i Tianjin, Beijings hamnstad. Den vägen lärde jag känna Invest in Skåne och när Anna Chérouvrier-Hansson slutade så fick jag frågan och jag ville ta över.

Som nybliven vd för Invest in Skåne är det hennes jobb att både locka utländska företag till Skåne och att hjälpa skånska företag att lansera sig utomlands.

– Det finns ett otroligt sug efter svenska produkter, vi var just på en matmässa i Hong Kong där man var jätteintresserade av svenska matprodukter, särskilt inom hälsodelen och functional foods. Och det är inte bara Skåne utan hela Norden som är attraktivt att etablera sig i just nu. Vi ligger långt framme när det gäller hållbarhet, kan erbjuda grön el och har ett välkomnande företagsklimat.

Hur mycket konkurrerar Skåne med andra regioner och hur mycket kan ni samarbeta?

– När man är på den stora arenan så är Skåne för litet att prata om, och ingen vet var Skåne ligger. När företagen väl kommer hit uppstår i vissa fall en viss konkurrens mellan olika regioner. Men vi samarbetar mycket med Stockholm, Göteborg, Blekinge och Copenhagen Capacity med att dela kontakter och ha gemensamma EU-projekt.

Så det är inte ofta rena tävlingar som när Northvolt skulle bygga sin nya batterifabrik och spelade ut kommuner och regioner mot varandra?

– Jo, så det vara! Företag hör av sig till Business Sweden och sedan får regionerna pitcha, men det är inte med dålig stämning. Vi är generösa mot varandra, men tävlar med resten av världen.

Har utländska företag som kommer till Skåne svårt att anpassa sig till svenska förhållanden?

– Nej, de har förvånansvärt god insikt om hur det är i Sverige. Flyttar man hit för att sälja så är det en väldigt liten marknad. Sverige är kanske en eller två procent av marknaden för ett läkemedelsbolag så de kommer hit av andra skäl. Vi kan erbjuda forskning, kiliniska studier på svenska sjukhus och tillgång till bioteknikföretag som har intressanta projekt att samarbeta kring.

Vad gör man åt kompetensbristen som är ett ständigt problem i Skånes näringsliv?

– Det måste ses ur olika perspektiv. Region Skåne leder ett kompetensråd som jobbar med kompetensförsörjning ur flera perspektiv – till exempel via vilka utbildningar som universiteten ska ge. Vi deltar i projekt med Copenhagen Capacity för att locka talanger och gör kampanjer för att peka på öppna tjänster inom specifika områden. Till exempel spelutveckling, där vi som Europas snabbast växande spelhub är i stort behov av personal trots att utbildningen på Malmö universitet, som anses vara en av världens bästa, genererar många spelutvecklare.

Hur kan vi egentligen samtidigt ha kompetensbrist och bland den högsta arbetslösheten i Sverige här i Skåne?

– Kompetensbristen och arbetslösheten är inom helt olika områden. Tittar man på gruppen som gått ut svenskt gymnasium är arbetslösheten nästan noll. Tittar man på de som inte gått ut gymnasiet så stiger den genast. Den kompetens vi har matchar inte efterfrågan. Det saknas spelutvecklare och IT-konsulter, men vem som helst kan ju inte ta de jobben. Ingenjörsbristen är global, det fattas runt 400 000 ingenjörer på EU-nivå och de som går ut LTH nu har i snitt fem jobb att välja mellan.

Om du skulle önska en sak för Skånes näringsliv, vad skulle det vara?

– Många små saker, som att ta bort gränskontrollerna. Allt som gör det lättare att pendla över bron, reglerna är knöliga för utländska medarbetare. Vi har sett skräckexempel på människor som fått jobb i Sverige, men medföljande har varken fått jobb eller uppehållstillstånd i Danmark.

Niclas Lindstrand

Ulrika Ringdahl har bara varit vd för Invest in Skåne sedan den 1 maj i år, men hon har fått […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.