måndag 29 april 2024

inloggad som

Dansk-skånskt klimatprojekt får tolv miljoner från EU

Greater Copenhagen Green Deal är ett nytt svensk-danskt klimatprojekt som i dagarna fick klart med finansiering från EU. Tolv miljoner kronor ska under ett och ett halvt år identifiera både utmaningar och möjliga lösningar över sundet. De enskilda projekten som skapas ska sedan söka pengar från EU under nästa utlysningsperiod som börjar 2021.

Fyra områden har identifierats för att hjälpa företag att bli klimatneutrala och jobba för en grön omställning: förnybar energi, energieffektivitet, cirkulär ekonomi och klimatanpassning.

– Det är ett kort projekt där vi ska identifiera både våra styrkor och våra utmaningar. Sedan bildas totalt åtta nya projekt med utgångspunkt från utmaningarna inom de områdena, säger Invest in Skånes vd Ulrika Ringdahl till Rapidus.

Copenhagen Capacity leder projektet där även Greater Copenhagen Committee, Energy Cluster Denmark och det danska miljöklustret Clean ingår. Från svensk sida drivs projektet av Invest in Skåne och Sustainable Business Hub med finansiering från Region Skåne och Region Halland. Ulrika Ringdahl säger att målet är att bygga breda projekt och organisationer med representation från både lärosätena och näringslivet.

– Vi tror att vi hinner komma så långt att områdena blir identifierade och att vi kan skapa konsortium med internationella partners. Nästa år när den nya projektperioden inleds för EU kommer nya utlysningar med mycket grönt fokus, säger hon.

Niclas Lindstrand

Greater Copenhagen Green Deal är ett nytt svensk-danskt klimatprojekt som i dagarna fick klart med finansiering från EU. Tolv miljoner […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.