fredag 19 april 2024

inloggad som

Rapport: Spelindustrin förtjänar mer uppmärksamhet

|  
|  

Skånes spelindustri har inte fått den uppmärksamhet den förtjänar och det behövs fler talanger. Men det går att se en ljusning, enligt rapporten International Games Development Cluster Intelligence Report som tagits fram på uppdrag av Invest in Skåne.

Rapporten tittar närmre på Sveriges och Skånes spelkluster samt sätter TV-spelsbranschen i ett globalt perspektiv. Olof Tedin på Invest in Skåne ligger bakom rapporten, som är skriven av Stefan Lampinen, en veteran inom svensk spelindustri.

– Unikt för Skåne är att vi har hela värdekedjan och det som krävs för en god utveckling. Vi har en lång tradition av spelutveckling där det skapats goda relationer mellan gamla etablerade och nya spelutvecklare. Det finns en kamratlig strävan att överträffa varandra, som sporrar till innovation och bättre spel, säger Olof Tedin.

Game Habitat är enligt Olof Tedin ett viktigt community som håller i evenemang och utbildar nya spelutvecklare, med 32 olika företag som medlemmar. Det kan betraktas som ett klubbhus där deltagarna lär av varandra, ett konstant utbyte som främjar kunskap. En annan sak som gör Skåne unikt är Nordic Game Conference som är den största tv-spelskonferensen i Norden.

– Där kan spelutvecklare och företag presentera spel för investerare. Det främjar utvecklingen, höjer svensk spelindustri och sätter den på Europakartan. Geografin spelar också en stor roll, vi har närhet till kontinenten, och tillgängligheten främjar inflödet av nya talanger. Jag vill också nämna The Game Assembly, en yrkeshögskola som utbildar talanger i världsklass, säger Olof Tedin.

Skånsk spelindustri har inte fått den uppmärksamhet som den förtjänar, enligt Tedin. Men Invest in Skåne ser en ljusning när fler börjar förstå hur viktig spelbranschen är för näringslivet.

– Den största flaskhalsen just nu är att det saknas tillräckligt många talanger inom spelutveckling. Det krävs många olika kompetenser för att göra en färdig produkt och det är ovanligt att en och samma spelutvecklare sitter på alla kompetenser som krävs. För Skånes del behöver politiker ha större förståelse för hur viktig spelindustrin faktiskt är och det måste till fler politiska initiativ och resurser som löser de flaskhalsar som finns, säger han.

Julia Eriksson

Skånes spelindustri har inte fått den uppmärksamhet den förtjänar och det behövs fler talanger. Men det går att se en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.