torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Spel-Malmös utmaningar granskas i ny rapport

Malmö stad jobbar nära spelbranschen för att kunna möta deras behov. Det menar stadens näringslivsdirektör Micael Nord. Nu har också Invest in Skåne tagit fram en ny rapport om utmaningarna för spelbranschen i Malmö.

Som Rapidus berättade förra veckan så växer inte bara ett flertal av Malmös mindre spelbolag utan även bolag som Avalanche, med huvudkontor i Stockholm har expansionsplaner i staden.

– Vi har flera samarbeten med branschen, säger Micael Nord och räknar upp branschorganisationen Game Habitat, spelskolan Game Assembly samt programmeringsnätverket för kvinnor Pink Programing, som Malmö gått in med pengar i.

Men det behövs uppdaterad statistik över spelbolagen i Malmö och hur arbetskraftsbehovet ser ut i dagsläget, det framförde Nordic Games vd Erik Robertson till Rapidus.

– Vi möter spelbranschen i fler olika frågor, så är det något som efterfrågas är det såklart något vi kan titta på, säger Micael Nord.

På fredag kommer också International Games Development Cluster Intelligence Report, som tagits fram i samarbete med Invest in Skåne. Den tittar på Skånes spelkluster och jämför med andra spelkluster i världen. Olof Tedin på Invest in Skåne ligger bakom rapporten, som skrevs av Stefan Lampinen, en veteran inom svensk spelindustri.

– Jag visste att skånsk spelindustri är väldig duktig på vad den gör. Nämner man namnen på bolag som Massive eller Tarsier vet alla vad det är, men inte vilken stad de kommer från, säger Olof Tedin om bakgrunden till initiativet.

Rapporten visar bland annat på att det finns en stor utvecklingspotential i regionen, men att det saknas en grupp som enbart sysslar med att främja Skåne som spelregion. Även bristen på relevant arbetskraft tas upp.

– Det är en annan utmaning. Vi har en jättebra tillförsel av talang, men det räcker inte för att vi växer så snabbt, säger han.

En åtgärd som Olof Tedin lyfter är att satsa på spelutbildningen, men även att arbeta aktivt för att locka hit talanger. Förhoppningen är att rapporten ska leda till större samarbete mellan det offentliga och privata näringslivet.

– Nu har politikerna fått upp ögonen för hur stor spelindustrin verkligen är, säger han.

Mette Carlbom

Malmö stad jobbar nära spelbranschen för att kunna möta deras behov. Det menar stadens näringslivsdirektör Micael Nord. Nu har också […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.