fredag 19 april 2024

inloggad som

Fordonsföretag ska lockas till Lund

Europeiska fordonsföretag ska lockas till Skåne med en låneplats på Ideon Science Park. Bakom erbjudandet ligger Invest in Skåne tillsammans med acceleratorn Smarter Mobility Hub och fastighetsbolaget Castellums Mobility Innovation Arena.

– Vi hyr ett litet kontor åt dem i mellan två veckor och en månad som ett prova på-erbjudande med vad vi kan erbjuda i det skånska ekosystemet för smart mobilitet. Får de sedan känsla för det så är vi behjälpliga att skaffa dem ett eget kontrakt, säger Martin Backlund, affärsutvecklare på Invest in Skåne, till Rapidus.

Idén hämtade han från den egna organisationen, som sedan tidigare erbjuder utländska spelutvecklare en plats på DevHub i Malmö. Platsen finns kvar, utnyttjas för närvarande av en schweizisk utvecklare, och samfinansieras numera av Malmö Stad. Nu står alltså fordonsindustrin på tur, med fokus på tyska, franska och italienska företag.

– En av de stora utmaningarna i världen är transporter när det gäller koldioxidutsläpp och miljö. I Skåne har vi inte själva biltillverkningen, men vi är väldigt duktiga på att göra bilar smarta. Sättet vi arbetar, tillsammans i kluster av företag som annars konkurrerar för att stärka vår gemensamma innovationskraft, är man inte vana vid på kontinenten, säger Martin Backlund.

Projektet ska pågå i ett år och enligt Martin Backlund pågår diskussioner med ett par italienska företag om att komma till Lund.

Niclas Lindstrand

Europeiska fordonsföretag ska lockas till Skåne med en låneplats på Ideon Science Park. Bakom erbjudandet ligger Invest in Skåne tillsammans […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.