måndag 26 februari 2024

inloggad som

CropTailor kan bli koncernbolag i Lantmännen

|  ,
|  

Med en sista emission på två miljoner kronor har Lantmännen fullföljt ett femårsavtal med CropTailor som gjort kooperativet till 80-procentiga ägare. Nu återstår förhandlingar om att göra havreförädlingsbolaget från Lund till ett renodlat koncernbolag.

– Nu har vi finansiering året ut. Vi har ett bra samarbete med Lantmännen och jobbar tätt med deras avdelningar för förädling, forskning och utveckling, säger CropTailors vd Olof Olsson till Rapidus.

Frågan som återstår är hur samarbetet ska se ut i framtiden. Lantmännen är storägare i CropTailor som fortfarande är ett eget bolag. Om livsmedelsjätten däremot ökar sitt ägande till över 90 procent blir CropTailor ett renodlat koncernbolag. Det skulle enligt Olof Olsson innebära en större ekonomisk trygghet, samtidigt som Lundabolagets förädlade havresorter skulle gå in i Lantmännens förädlingsprogram.

CropTailor väckte viss uppmärksamhet när man för lite mer än ett år sedan blev först i världen med att kartlägga hela havrets DNA. Det ger dem möjlighet att ta fram DNA-markörer för specifika kvalitetsegenskaper. Lyckade egenskaper kan sedan snabbt korsas vidare till nya havresorter utan att klassas som genmodifiering.

– Vår första prioritet var att ta fram nya havrelinjer med högre protein- och betaglukanhalter och tolerans mot svampangrepp. Vi är på sista fasen av linjer som kan bli sorter men det är fortfarande några år kvar tills vi kan sälja, säger Olof Olsson.

Två somrar med extremväder – stora mängder regn 2017 och torka 2018 – har också haft en negativ inverkan på kvaliteten på havren som skördats efter CropTailors testodlingar.

För att en ny havresort ska vara skyddad av Jordbruksverket måste den gå att särskilja utifrån sina egenskaper och föras upp på listan med sorter. Olof Olsson räknar med att proceduren tar minst två år till.

– Därefter kan vi börja sälja själva men behöver då skala upp till flera tusen ton, vilket nog tar ett par år till, säger han.

Felicia Frithiof

Med en sista emission på två miljoner kronor har Lantmännen fullföljt ett femårsavtal med CropTailor som gjort kooperativet till 80-procentiga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.