torsdag 25 juli 2024

inloggad som

CropTailor kan bli koncernbolag i Lantmännen

|  ,
|  

Med en sista emission på två miljoner kronor har Lantmännen fullföljt ett femårsavtal med CropTailor som gjort kooperativet till 80-procentiga ägare. Nu återstår förhandlingar om att göra havreförädlingsbolaget från Lund till ett renodlat koncernbolag.

– Nu har vi finansiering året ut. Vi har ett bra samarbete med Lantmännen och jobbar tätt med deras avdelningar för förädling, forskning och utveckling, säger CropTailors vd Olof Olsson till Rapidus.

Frågan som återstår är hur samarbetet ska se ut i framtiden. Lantmännen är storägare i CropTailor som fortfarande är ett eget bolag. Om livsmedelsjätten däremot ökar sitt ägande till över 90 procent blir CropTailor ett renodlat koncernbolag. Det skulle enligt Olof Olsson innebära en större ekonomisk trygghet, samtidigt som Lundabolagets förädlade havresorter skulle gå in i Lantmännens förädlingsprogram.

CropTailor väckte viss uppmärksamhet när man för lite mer än ett år sedan blev först i världen med att kartlägga hela havrets DNA. Det ger dem möjlighet att ta fram DNA-markörer för specifika kvalitetsegenskaper. Lyckade egenskaper kan sedan snabbt korsas vidare till nya havresorter utan att klassas som genmodifiering.

– Vår första prioritet var att ta fram nya havrelinjer med högre protein- och betaglukanhalter och tolerans mot svampangrepp. Vi är på sista fasen av linjer som kan bli sorter men det är fortfarande några år kvar tills vi kan sälja, säger Olof Olsson.

Två somrar med extremväder – stora mängder regn 2017 och torka 2018 – har också haft en negativ inverkan på kvaliteten på havren som skördats efter CropTailors testodlingar.

För att en ny havresort ska vara skyddad av Jordbruksverket måste den gå att särskilja utifrån sina egenskaper och föras upp på listan med sorter. Olof Olsson räknar med att proceduren tar minst två år till.

– Därefter kan vi börja sälja själva men behöver då skala upp till flera tusen ton, vilket nog tar ett par år till, säger han.

Felicia Frithiof

Med en sista emission på två miljoner kronor har Lantmännen fullföljt ett femårsavtal med CropTailor som gjort kooperativet till 80-procentiga […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.