torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Bakterievänlig kost är framtidens medicin mot det mesta

Kort sagt: Diabetes, alzheimers och lungsjukdom – det är bara några exempel på områden där våra tarmbakterier spelar in. Bakterietillskott och kost skräddarsydd för tarmfloran kan bli framtidens väg till hälsa. Det skapar möjligheter inom både gamla och nya affärsområden.

Av Lisa Kirsebom, gästskribent

Bakterierna i vår tarm, den så kallade tarmfloran, har stor betydelse för hälsan. De påverkar inte bara tarmen, utan alltifrån lungor till hjärna. I veckan publicerade Nature Communications resultat från Köpenhamns universitet, där forskare för första gången visat att glutenfattig kost har effekt på friska människor, något som många trott men ingen bevisat. Deras tarmflora förändrades på ett sätt som kan förklara att de kände sig mindre uppblåsta, och gick ner en smula i vikt.

En annan färsk studie från Köpenhamn visar att människor som opererat bort delar av tjocktarmen löper större risk för att få diabetes, troligen för att tarmbakterier hjälper till att reglera blodsockret. Forskare i Lund har visat att tarmfloran påverkar risken för alzheimers sjukdom, och för att utveckla svåra lungproblem efter en blodtransfusion. Studierna i Lund gjordes på möss, men det finns goda skäl att tro att samma samband gäller hos människor.

Bakterierna i tarmen äter samma kost som vi, bryter ner den och ger ifrån sig små delar som vi kan ta upp genom tarmväggen. Dessutom producerar de själva en mängd ämnen som vi tar upp och påverkas av, bland annat vitaminer och fettsyror. Tarmfloran är individuell, delvis på grund av genetik – våra gener påverkar alltså vilka bakterier som har lättast att etablera sig. Men kosten spelar också stor roll. Ju mer vi vet om vilka bakterier som styr kroppen, desto mer kan vi styra själva med bakterietillskott, probiotika, och med kost som boostar rätt bakterier, prebiotika.

Bland de danska storspelarna på probiotika-området finns bioteknikföretagen Novozymes och Chr. Hansen, i Skåne Probi och BioGaia. Danmark vimlar av småaktörer som vill utveckla fermenterade grönsaker och bakterie-pimpade mjölkprodukter, och i Skåne finns bland andra uppstickarna ImmuneBiotech, med ett bibliotek av hälsovänliga bakterier och nya screeningtekniker, Nordic Rebalance med en bakteriefylld havredryck, och GutFeeling Labs och Carbiotix och som kartlägger tarmfloran – som grund för såväl kostråd som produktutveckling.

Det finns all anledning att tro att antalet bolag som vill komplettera eller stärka tarmens bakterier växer de närmaste åren. Vi kan få se:

… förfinad probiotika. Dagens produkter påverkar oftast lokalt, ger en friskare tarm med hjälp av till exempel lactobaciller. Morgondagens probiotika lär innehålla helt andra bakterietyper. Med större effekt för balansen i tarmen, och med påverkan långt där bortom; på ämnesomsättningen, eller till och med hjärnans funktioner.

… prebiotika. Specialprodukter som i praktiken är vanliga livsmedel, men tillspetsade för önskad effekt. Lättare att producera än probiotika, men mer konkurrensutsatta. Köper vi en tub eller kapsel om vi kan uppnå samma sak med grövre bröd och ett par äpplen om dagen?

… tarmhälsa som tjänst. Företag som screenar din tarmflora och ger råd om kostomläggningar eller produkter. Det har redan dykt upp, men ännu är det vetenskapliga underlaget ganska svagt. (Lite som med de tidigaste gentesterna.) Steget från gissningar till äkta kunskap behöver dock inte ta så många år.

Det är ingen enkel sak att få tillstånd att påstå att ett livsmedel gör nytta för hälsan. Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa måste granska vetenskapen bakom varje nytt hälsopåstående, och EU-kommissionen ska godkänna det. Inte ens traditionell probiotika får man prata om hur som helst. Det är ingen slump att fruktdrycken ProViva registrerat varumärket ”Magens lille vän”. Det är ungefär så hälsospecifika de får bli.

Den som vill slå sig in på pre- och probiotikaområdet behöver alltså både tålamod och ekonomiska muskler. Först krävs grundlig vetenskap, sedan en produkt så effektiv att vården rekommenderar den, eller så attraktiv att konsumenten väljer den istället för… ja, istället för nyttigare mat, helt enkelt. Men för den som lyckas få till den kombinationen kan matsmältningssystemet snart förvandlas till en riktigt lönsam marknad.

Kort sagt: Diabetes, alzheimers och lungsjukdom – det är bara några exempel på områden där våra tarmbakterier spelar in. Bakterietillskott […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Immunovia behöver pengar

    Immunovias styrelse har beslutat genomföra en företrädesemission om 70 Mkr som är garanterad till hälften. Pengarna ska gå till att sätta andra generationen av bolagets analystest för tidig upptäckt bukspottkörtelcancer på den amerikanska marknaden under nästa år.

  • Uppköpet av Amniotics föll

    Magle Chemoswed drar sig ur köpet av läkemedelsforskningsbolaget Amniotics. Vad som nu händer med det hårt pressade Amniotics är oklart.