fredag 26 april 2024

inloggad som

Serietillverkade hus blir ny giv för Midroc-koncernen

Malmöbaserade Midroc Properties, en del i den globala Midroc-koncernen, sjösätter ett byggbolag i ett marknadssegment där de får fajtas med bland annat Ikeas och Skanskas gemensamma bolag BoKlok.

Lyckos heter det nystartade bolaget. Till vd-posten har Midroc rekryterat Anders Larsson, som var med och drog igång just BoKlok och var dess vd mellan 1998 och 2006.

– Tidigare har Midroc byggt mest i så kallade A-lägen, men Lyckos kommer att satsa i perifera lägen så att fler har råd att köpa våra bostäder, säger Anders Larsson till Rapidus.

Uppdraget gäller för södra Sverige, initialt fokuserar man på Öresundsregionen. Midroc kommer att lansera det nya varumärket Lyckos senare i vår, men bolaget har redan påbörjat tre projekt i Skåne som har byggstart i år: två i Ystad och ett i Kävlinge. Sammanlagt rör det sig om 130 bostäder med en mix av bostadsrätter och hyreslägenheter.

Målsättningen är att vara upp i en årlig volym på 300 bostäder och en omsättning på 600 miljoner kronor om tre år. Den volymen kan jämföras med BoKlok, som 2017 byggde cirka 160 bostäder i Öresundsregionen och 1.200 i hela landet. För att klara av denna takt kommer Lyckos att inom en snar framtid anställa minst 15 personer, både tjänstemän och till produktionsenheten.

– Ett nyckeltal som ofta används är att boendekostnaden ska vara högst 30 procent av den disponibla inkomsten, och så blir det sällan för nybyggda lägenheter i dag. Vår ambition är att bygga bostäder med god arkitektur till en rimlig boendekostnad, säger Anders Larsson.

För att Lyckos ska lyckas med detta, utgår man från en industriell process där geometrier och planlösningar i stort sett är huggna i sten och där minsta skruv i byggsatsen är definierad när grävmaskinen rullar in.

Lyckos ingår i det tillika nystartade Midroc Housing Concepts som blir ett dotterbolag till Midroc Properties, vars affärsidé är att utveckla och förvalta bostäder och kommersiella lokaler i Sverige.

2017 omsatte Midroc Properties 2,3 miljarder kronor, gjorde ett resultat på 135 miljoner kronor och var vid årets slut 115 anställda. Prognosen för 2018 är 3,3 miljarder och för 2019 cirka 4,2 miljarder kronor.

– Minst 65 procent av dessa miljarder kommer att hamna i byggprojekt förlagda i Öresundsregionen, säger Midroc Properties vd Magnus Skiöld.

Magnus Erlandsson

Malmöbaserade Midroc Properties, en del i den globala Midroc-koncernen, sjösätter ett byggbolag i ett marknadssegment där de får fajtas med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.