söndag 3 december 2023

inloggad som

Ny konkurrens väntar Ørestad – och Hyllie

Kort sagt: På väg till Danmark kommer detta vara något av det första du ser av Köpenhamn, såväl från luften som Öresundsbron. Strax norr om Kastrups flygplats håller en sömning marina för fritidsseglare på att förvandlas till en expansiv ny stadsdel, med uppåt 100.000 kvadratmeter kontor, laboratorier och hotell. Och än en gång är det läkemedelsjätten Ferring som går i spetsen.

Av Erik Olausson, chefredaktör

Utöver stenfundamentet är det än så länge bara första våningsplanet som sticker upp ur jorden. Läkemedelsbolaget Ferrings spektakulära nybygge – triangelformat och med vatten på alla tre sidor – är något försenat och kommer stå klart först år 2020. Då ska sju inglasade våningar rymma såväl kontor som 3.600 kvadratmeter laboratorier. Ferring har i dag runt 550 anställda i sin skyskrapa i Ørestad, varav en tredjedel pendlar över bron från Sverige, men har tagit i rejält i nybygget som är dimensionerat för att kunna rymma 825 anställda.

Ferring flyttar alltså främst för att kunna växa, men även för att få en plattare struktur på företaget, rent fysiskt. Att sitta på olika våningar gör det helt enkelt svårare att få till de spontana möten mellan medarbetarna som alla företagsledningar hoppas ska generera snilleblixtar.

Läkemedelsbolaget blir först ut i Skanskas omfattande projekt Scanport. Den svenska byggkoncernen har ägt området i närmare 20 år men utöver en mindre kontorsfastighet som 2015 såldes till en tysk fond har marken legat i träda. Tills nu, då Öresundsbron är byggd, Metron har en hållplats i kvarteret och akvariet Den Blå Planet ett stenkast bort lockar 500.000 besökare om året.

Sitt nya högkvarter bygger Ferring själva, till en beräknad kostnad av motsvarande 1,5 miljarder svenska kronor. Fastigheten kommer sticka ut i sundet som den i särklass mest iögonfallande delen av Scanport. Men innanför håller Skanska som bäst på med två andra fastigheter som också ska stå klara 2020: ett tretton våningar högt Scandic-hotell med skybar, 357 rum och plats för 400 konferensgäster, samt en mindre kontorsfastighet under arbetsnamnet SP3 som ska rymma runt 420 arbetsplatser.

Enligt Skanska finns det gott om företag som är intresserade av att flytta in, där många liksom Ferring har en koppling till Sverige. Och Skanska-ledningen har vissa förhoppningar om att bygga ett life science-kluster i området med Ferring som dragplåster. Den existerande, tyskägda, kontorsfastigheten huserar i dag danska bolaget Advanced Cleantech samt en filial till japanska Astellas Pharma.

Men hittills är inga kontrakt för Sp3 påskrivna och Skanska bygger därmed på spekulation. Tillströmningen av hyresgäster lär avgöra om ledningen vågar dra igång resterande byggen om 2-3 år som planerat. Inräknat Ferrings högkvarter och Scandic-hotellet är Scanport tänkt att omfatta totalt 100.000 kvadratmeter kontorsyta. Hittills är det bara hälften som påbörjats.

Från byggarbetsplatsen går det i novemberdiset precis att urskilja stjärtfenan på ett SAS-plan, flygplatsen och Öresundsförbindelsen ligger bara en metrostation bort. Med ett sådant läge blir stadsdelen en konkurrent till Ørestad, och i viss mån även Hyllie på den svenska sidan, i den stenhårda kampen om att locka internationella storföretag och deras huvudkontor – med allt vad det innebär av lokala stödfunktioner.

Jämfört med Ørestad har Scanport dessutom en viss kostnadsfördel då området är beläget i Tårnby kommun, som har lägre fastighetsskatt. Skalan är än så länge mycket mindre, men även Hyllie och Ørestad startade en gång från noll. Och Ferring, som 2002 flyttade in i det som var Ørestads första höghus, ser ut att bli pionjärer igen.

Kort sagt: På väg till Danmark kommer detta vara något av det första du ser av Köpenhamn, såväl från luften […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad