tisdag 7 maj 2024

inloggad som

Granitor kapar entreprenadverksamheten

Granitor Properties överlåter inkråmet i entreprenadbolaget Granitor Construction till Byggnadsfirman Otto Magnusson. Anledningen är att Granitor vill minska riskerna i osäkra tider.

Fastighetsutvecklaren Granitor Properties, tidigare Midroc Properties, har beslutat sig för att inte längre driva någon entreprenadverksamhet i egen regi och överlåter därför inkråmet i Granitor Constructions Malmöverksamhet till Byggnadsfirman Otto Magnusson.

– Granitor Properties är främst en fastighetsutvecklare och förvaltare. I takt med den senaste tidens förändringar på marknaden, med kriget i Ukraina, inflation och stigande räntor, så är entreprenadsidan en minskad verksamhet. Anledningen till att vi överlåter verksamheten är också att vi inte framåtriktat vill sitta på både utvecklingsrisk och entreprenadrisk, säger Magnus Skiöld, Granitor Properties styrelseordförande.

Granitor Properties omsatte 2022 cirka 2 miljarder kronor. Under förra året omsatte hela Granitor-koncernen – med en rad bolag inom fastighetsutveckling, konsultation och service – cirka 10,6 miljarder. Enligt Magnus Skiöld har Granitor Constructions verksamhet i Malmö omsatt cirka 250 miljoner kronor de senaste åren. Hur mycket man säljer verksamheten för är dock inget som Magnus Skiöld vill kommentera.

– Det viktigaste i den här affären har inte varit prislappen. Det viktigaste har varit att hitta en bra lösning för de 14 medarbetarna i Granitor Construction som nu går över till Otto Magnusson.

Som en del i affären med Byggnadsfirman Otto Magnusson tecknas också entreprenadkontrakt avseende projekten Drivbänken och Droppen, inom projektområdet Embassy of Sharing i Hyllie i Malmö.

Hur går det för Granitor Properties generellt?

– Vi är nöjda med tanke på förutsättningarna. Bostadsförsäljningen går trögt, men vi säljer ändå. Den kommersiella sidan och vår förvaltning går desto bättre. Men självklart är det på en helt annan nivå än tidigare, med exempelvis färre igångsättningar av byggprojekt, säger Magnus Skiöld.

Martin Linderoth

Granitor Properties överlåter inkråmet i entreprenadbolaget Granitor Construction till Byggnadsfirman Otto Magnusson. Anledningen är att Granitor vill minska riskerna i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danmarkskollen – statsbesök och Eurovision

    Inget får danskar att prata om Sverige som ett kungabesök. Även Eurovision och en dansk bank som slukar svenska pengar tar stor plats i danska tidningar. Rapidus har koll på danskarnas Sverigebild.

  • Kungens solceller i konkurs

    Skuldtyngda Ourliving genomför en företagsrekonstruktion och vd:n hoppar av. Samtidigt sätts dotterbolaget som levererat solceller till Kungliga slottet i konkurs.

  • Fortsatt nedåt för Sturup

    Swedavias statistik för april visar att antalet resenärer vid Malmö flygplats fortsätter att minska, minus 39 procent i år jämfört med i fjol. Flygplatsen är därmed sämst i klassen av alla Swedavias flygplatser.

  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.