torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Två planerade byggstarter i Brunnshög i år

Science Village Scandinavia har avyttrat fyra kvarter i Brunnshög i Lund, intill Max IV och ESS, där två kontorsfastigheter planeras att börja byggas redan i år. Samtidigt pågår en arkitekttävling för forskningsbyns tänkta science center, eller vetenskapscentrum.

Science Village Scandinavia fick in 41 intresseanmälningar när bolaget hade en öppen ansökan för arkitekter som vill designa det nya science centret. Av dessa valdes fyra ut som i april ska presentera sina förslag på det som ska bli Lunds motsvarighet till Köpenhamns Experimentarium eller Göteborgs Universeum.

– Centret blir den byggnad i området som i högsta grad vänder sig till allmänheten. Det blir nog den enda byggnaden som vi bygger själva och vi kommer troligtvis paketera centret i en stiftelse, säger Ulrika Lindmark, vd på Science Village Scandinavia, till Rapidus.

Bygget och verksamheten ska finansieras av donationer och överskott från försäljningen av mark i Brunnshög mellan ESS och Max IV. Hittills har fyra kvarter avyttrats i området, varav två till Wihlborgs som ska bygga fastigheten Space, ett till Skanska som ska bygga fastigheten The Loop och ett till det kommunala parkeringsbolaget LKP.

Båda fastigheterna har en preliminärt planerad byggstart sent under 2019. Space blir främst en hotellbyggnad med gästboende för gästforskare, uppger Andreas Ivarsson, projekt- och utvecklingschef på Wihlborgs i Malmö.

Med en tänkt bruttototalarea på 6.300 kvadratmeter och fem till sju våningar med träfasad har fastigheten kallats för forskningsbyns ikonbyggnad. Wihlborgs har också en intilliggande tomt med möjlighet för kommersiella ytor på nästan 6.000 kvadratmeter.

The Loop, som Skanska både äger och bygger, kommer bli betydligt större med sex våningar och 13.000 kvadratmeter. Fastigheten kommer i huvudsak innehålla arbetsplatser, men även till exempel labb, konsertsal och restauranger, uppger Hans Fransson, projektledare på Skanska.

Förhoppningen är att båda fastigheter står klara under senare halvan av 2021. Science centret är tänkt att invigas 2024.

– Den fysiska utvecklingen av forskningsbyn har varit på vänt ett tag nu men vi har jobbat vidare och pusslat med planeringen. Så nu när vi äntligen fått klartecken på att bygga så börjar det lossna ganska snabbt, säger Ulrika Lindmark.

Science Village Scandinavia bildades 2009 i samband med besluten att bygga ESS och Max IV, för att främja forskningsanläggningarna och utveckla marken i Brunnshög. Bolaget ägs av Lunds kommun, Region Skåne och Lunds universitet.

Emiliano Strauss

Science Village Scandinavia har avyttrat fyra kvarter i Brunnshög i Lund, intill Max IV och ESS, där två kontorsfastigheter planeras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Motgång för Greg och Percy

    Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

  • Danska arkitekter stänger i Malmö

    Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

  • Svenska arkitekter lider också

    Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

  • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

    Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.