måndag 26 februari 2024

inloggad som

Byggstart för koldioxidneutralt kontorshus

|  
|  

Nästa vecka sätter Skanska spaden i marken för vad som ska bli Skånes första koldioxidneutrala kontorshus, Hyllie Terrass.

Byggnaden ska få tolv våningar och, som namnet antyder, även ha en egen grön terrass. Inflyttning är planerad till sommaren 2023. Projekteringen är nu klar och själva bygget ska sätta igång under den kommande veckan. Vilka verksamheter som ska hyra är ännu oklart.

– Vi startar på spekulation så har inte signat några hyresgäster än, säger Martina Davidsson, projektutvecklare på Skanska, till Rapidus.

Utöver miljömärkningarna LEED Platinum och WELL är planen att den ska kvalificera sig för den kommande märkningen NollCO2. Sedan två år är Skanska involverat i en pilotstudie med Sweden Green Building Council för att ta fram en miljömärkning med fokus på koldioxidutsläpp.

Vad har varit den största utmaningen med att bygga koldioxidneutralt?

– Det har varit supermånga utmaningar. Den här certifieringen sätter upp höga gränsvärden och har ett maxtak som är en utmaning att komma under. Än så länge ser det ut att hålla. Vi har antagit ett antal åtgärder på projektet. Nu ska vi se till att det omsätts från teori till praktik, säger hon.

Mette Carlbom

Nästa vecka sätter Skanska spaden i marken för vad som ska bli Skånes första koldioxidneutrala kontorshus, Hyllie Terrass. Byggnaden ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.