tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Anders Dahlvig går i Kamprads fotspår

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet presenterar idag årets hedersdoktorer. En av dem är en före detta elev: Anders Dahlvig, tidigare koncernchef för Ikea. Idag är han ordförande för holdingbolaget Inter Ikea Holding, som kontrollerar alla Ikeas varumärken. Anders Dahlvig är dessutom styrelseledamot i företag som H&M, Resurs Bank och Axel Johnson.

–Jag är väldigt hedrad över utnämningen. Det har gett mig otroligt mycket att engagera mig i mitt gamla lärosäte och att kunna ge något tillbaka. Vi har gjort mycket tillsammans genom åren, från olika forsknings- och studentsamarbeten med Ikea, till olika styrelser och strategiska frågor som jag varit involverad i, kommenterar Anders Dahlvig till Rapidus.

Utnämningen motiveras bland annat med att han under hela sin karriär haft fokus på hållbarhet och företags sociala ansvar.

– Hållbarhet och ansvarsfullt företagande är något som engagerar mig och därför gladde mig att det också var något som särskilt lyftes fram i hedersdoktorsutnämningen, fortsätter Anders Dahlvig.

Ingvar Kamprad fick samma utnämning 1983. Betyder det något extra för dig med din långa bakgrund på Ikea?

–1983 var faktiskt året jag började på Ikea. Och jag kommer ihåg
händelsen. Det är naturligtvis extra trevligt att göra Ingvar sällskap i detta fina sammanhang.

Den andra hedersdoktorn som presenteras idag av Ekonomihögskolan är Irvine Lapsey, professor emeritus på universitetet i Edinburgh. Båda promoveras i Lunds domkyrka den 24 maj.

Niclas Lindstrand

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet presenterar idag årets hedersdoktorer. En av dem är en före detta elev: Anders Dahlvig, tidigare koncernchef […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad