tisdag 8 oktober 2024

inloggad som

Venture Lab öppnar filial i Alnarp

Under hösten har ett innovationssamarbete mellan SLU och Lunds universitet vuxit fram i form av en Alnarpsfilial av studentinkubatorn Venture Lab. Bakom satsningen står Nicholas Jacobsson, Industrifondens tidigare representant i Skåne.

Satsningen på filialen har samfinansierats av Region Skåne, Partnerskap Alnarp, SLU Holding och LU Innovation. Nicholas Jacobsson, som numera är senior rådgivare på SLU Holding, hoppas att projektet också ska knyta samman de båda lärosätenas studenter.

– Förhoppningen är ju att kunna skapa riktigt spännande bolag där branschkunskapen som SLU-studenterna lär sig kan kombineras med den tekniska kunskapen man har på Lunds universitet, säger han till Rapidus.

Till projektledare för Venture Lab i Alnarp har man rekryterat trädgårdsingenjören och tidigare SLU-studenten Robin Meijer, som delar sin tid mellan Alnarp och Lund. Fokus är helt och hållet på kunskapsspridning och inspiration – det finns i nuläget inga planer på att göra Venture Lab i Alnarp till en fysisk inkubator.

De senaste åren har det från lantbruksuniversitetets sida saknats ett formellt stöd för studenters innovationer och företagande då en tidigare inkubatorsatsning gått i stå. Men etableringen i Alnarp har inte bara betydelse för studenterna. Niclas Östlund ansvarar för att skapa en ”Green Innovation Park” i Alnarp likt den som redan finns vid SLU i Ultuna utanför Uppsala. Där har 35 företag flyttat in i parken sedan starten och organisationen har en egen byggnad kallad ”Växthuset”. Niclas Östlund ser Venture Lab som en given samarbetspartner.

– Det är en storsatsning på studenterna som skapar en entreprenörs- och innovationskultur. En företagare jag pratade med sa att anledningen till att han flyttade hit var för att komma nära studenterna, de är ju framtida rekryteringar, säger han till Rapidus.

Felicia Frithiof

Under hösten har ett innovationssamarbete mellan SLU och Lunds universitet vuxit fram i form av en Alnarpsfilial av studentinkubatorn Venture […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Näringslivstoppar letar talang i Rosengård

    I dag besöker Lars Strannegård, rektor för Handelshögskolan i Stockholm och näringslivsprofilen Daniel Sachs Rosengård i Malmö. Målet är att bredda rekryteringen till högre studier och näringsliv genom att inspirera studiemotiverade ungdomar från utsatta områden.

  • Det offentliga räds inte NIS2

    I EU-direktivet NIS2 omfattas såväl kommuner som lärosäten och Region Skåne i sin helhet av nya cybersäkehetsregleringar. Trots att flera kommuner har blivit hackade så sent som i år anser stora skånska förvaltningar att de redan lever upp till de nya kraven.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning.