torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Venture Lab öppnar filial i Alnarp

Under hösten har ett innovationssamarbete mellan SLU och Lunds universitet vuxit fram i form av en Alnarpsfilial av studentinkubatorn Venture Lab. Bakom satsningen står Nicholas Jacobsson, Industrifondens tidigare representant i Skåne.

Satsningen på filialen har samfinansierats av Region Skåne, Partnerskap Alnarp, SLU Holding och LU Innovation. Nicholas Jacobsson, som numera är senior rådgivare på SLU Holding, hoppas att projektet också ska knyta samman de båda lärosätenas studenter.

– Förhoppningen är ju att kunna skapa riktigt spännande bolag där branschkunskapen som SLU-studenterna lär sig kan kombineras med den tekniska kunskapen man har på Lunds universitet, säger han till Rapidus.

Till projektledare för Venture Lab i Alnarp har man rekryterat trädgårdsingenjören och tidigare SLU-studenten Robin Meijer, som delar sin tid mellan Alnarp och Lund. Fokus är helt och hållet på kunskapsspridning och inspiration – det finns i nuläget inga planer på att göra Venture Lab i Alnarp till en fysisk inkubator.

De senaste åren har det från lantbruksuniversitetets sida saknats ett formellt stöd för studenters innovationer och företagande då en tidigare inkubatorsatsning gått i stå. Men etableringen i Alnarp har inte bara betydelse för studenterna. Niclas Östlund ansvarar för att skapa en ”Green Innovation Park” i Alnarp likt den som redan finns vid SLU i Ultuna utanför Uppsala. Där har 35 företag flyttat in i parken sedan starten och organisationen har en egen byggnad kallad ”Växthuset”. Niclas Östlund ser Venture Lab som en given samarbetspartner.

– Det är en storsatsning på studenterna som skapar en entreprenörs- och innovationskultur. En företagare jag pratade med sa att anledningen till att han flyttade hit var för att komma nära studenterna, de är ju framtida rekryteringar, säger han till Rapidus.

Felicia Frithiof

Under hösten har ett innovationssamarbete mellan SLU och Lunds universitet vuxit fram i form av en Alnarpsfilial av studentinkubatorn Venture […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.