fredag 19 april 2024

inloggad som

LU Innovation värvar chef från Leo Pharma

|  
|  

Efter årsskiftet blir Niclas Nilsson LU Innovations första heltidschef. Han lämnar Leo Pharma efter 15 år i Köpenhamnsbolaget, senast som chef för avdelningen för öppen innovation. 

 Man kan säga att jag är lite av en hemvändare, jag disputerade vid medicinska fakulteten för drygt 20 år sedan. Sedan dess har jag också varit där mycket och samarbetat med bland annat kemicentrum och medicinska fakulteten via mitt jobb i Danmark, säger Niclas Nilsson till Rapidus. 

Den hundraprocentiga tjänsten som chef för LU Innovation är ny för i år och han blir den första i ordningen. Tidigare hade Linus Wiebe ansvar för både LU Holding och LU Innovation. Nu har uppdragen delats upp och i våras tillsattes Christine Widstrand som vd för holdingbolaget. 

– Linus har verkligen lyckats etablera en effektiv och välfungerande organisation, det ska bli kul att fortsätta hans goda arbete med potentiellt mer fokus på innovationssidan än vad tidigare var möjligt. Genom åren har jag noterat att LU har en väldigt hög internationell forskningsnivå och att det skulle kunna finnas potential för ännu mer projekt tillsammans med näringslivet, säger Niclas Nilsson. 

Han tar med sig erfarenheter från 20 års arbete inom läkemedelsindustrin i Danmark. Inte minst från sin senaste roll som chef för Leo Pharmas avdelning Open Innovation där han arbetat med att få in externa idéer till företaget. 

– Jämför man med danska universitet så har de generellt en väldigt stark koppling till näringslivet som är mer inbyggd i systemet. I Lund finns det många fina inkubatorer, men det är bara ett sätt. Det finns även andra typer av modeller, till exempel kan man försöka komma närmre näringslivet för att förstå företagens problem och kunna erbjuda fler samarbeten som fokuserar på att lösa deras problem, säger Niclas Nilsson. 

LU Holding är ett statligt bolag som förvaltas av universitetet medan LU Innovation, där även student-inkubatorn VentureLab ingår, är en avdelning i LU:s sektion Forskning, Samverkan och Innovation. 

Emiliano Strauss

Efter årsskiftet blir Niclas Nilsson LU Innovations första heltidschef. Han lämnar Leo Pharma efter 15 år i Köpenhamnsbolaget, senast som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.