fredag 21 juni 2024

inloggad som

Strandade biogasprojekt pressar Malmberg-koncernen

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen med 17 procent och för största dotterbolaget Malmberg Water fortsätter nedgången i år, uppger styrelseordföranden Per Malmberg för Rapidus. Samtidigt växer andra grenar i den familjeägda koncernen.

I årsredovisningen för 2016 konstaterar ledningen att en rad biogasprojekt som Malmberg-gruppen förväntades få order på har flyttats fram eller lagts på is. För dotterbolaget Malmberg Water, som huvudsakligen säljer teknik där vatten används för att rena rå biogas från koldioxid och svavelväte, innebar det drygt 100 miljoner kronor i minskade intäkter.

Per Malmberg pekar på att subventionssystemen i såväl Tyskland som Storbritannien håller på att ändras.

– Biogasverksamheten gick rakt in i väggen. Det är först nu det börjar komma tillbaka, säger han till Rapidus.

I gengäld ökar omsättningen inom vattenrening och miljöhantering, bland annat slamsugning, där koncernen just etablerat sig i Småland. Men mest växer Malmberggruppens verksamhet inom geoenergi, alltså borrning och utrustning åt exempelvis jord- och bergvärme. Bland de senaste årens projekt finns Ikeas kontorskomplex Hubhult i södra Malmö och kvarteret Priorn 5, som Vasakronan håller på att bygga vid Triangeln.

– I Malmberg Water kommer nog intäkterna bromsa lite till under 2017 men inom geoenergi växer vi kraftigt, säger Per Malmberg.

Han har precis lämnat över rollen som koncernchef till dottern Sara Malmberg. Fram tills nu har hon varit vd för dotterbolaget Malmberg Borrning, där verksamheten inom geoenergi är förlagd. Malmberg Borrning omsatte förra året 90 miljoner kronor, en siffra ledningen räknar med ska stiga till 125 miljoner i år.

Koncernen har knappt 170 anställda, varav merparten vid huvudkontoret i Yngsjö i nordöstra Skåne. Malmberg-gruppen har även egna anställda i Tyskland, Danmark, Italien och England. Efter att ha omsatt över en halv miljard kronor 2014 och 2015 slutade intäkterna förra året på 462 miljoner kronor, varav Malmberg Water stod för två tredjedelar.

Erik Olausson

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]


 • Näringslivstorskar på djupt vatten

  Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Sandberg donerar 100 Mkr

  Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

 • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

  Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

  Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

 • 50 miljoner till plastsubstitut

  Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt. 

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.