torsdag 25 juli 2024

inloggad som

Strandade biogasprojekt pressar Malmberg-koncernen

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen med 17 procent och för största dotterbolaget Malmberg Water fortsätter nedgången i år, uppger styrelseordföranden Per Malmberg för Rapidus. Samtidigt växer andra grenar i den familjeägda koncernen.

I årsredovisningen för 2016 konstaterar ledningen att en rad biogasprojekt som Malmberg-gruppen förväntades få order på har flyttats fram eller lagts på is. För dotterbolaget Malmberg Water, som huvudsakligen säljer teknik där vatten används för att rena rå biogas från koldioxid och svavelväte, innebar det drygt 100 miljoner kronor i minskade intäkter.

Per Malmberg pekar på att subventionssystemen i såväl Tyskland som Storbritannien håller på att ändras.

– Biogasverksamheten gick rakt in i väggen. Det är först nu det börjar komma tillbaka, säger han till Rapidus.

I gengäld ökar omsättningen inom vattenrening och miljöhantering, bland annat slamsugning, där koncernen just etablerat sig i Småland. Men mest växer Malmberggruppens verksamhet inom geoenergi, alltså borrning och utrustning åt exempelvis jord- och bergvärme. Bland de senaste årens projekt finns Ikeas kontorskomplex Hubhult i södra Malmö och kvarteret Priorn 5, som Vasakronan håller på att bygga vid Triangeln.

– I Malmberg Water kommer nog intäkterna bromsa lite till under 2017 men inom geoenergi växer vi kraftigt, säger Per Malmberg.

Han har precis lämnat över rollen som koncernchef till dottern Sara Malmberg. Fram tills nu har hon varit vd för dotterbolaget Malmberg Borrning, där verksamheten inom geoenergi är förlagd. Malmberg Borrning omsatte förra året 90 miljoner kronor, en siffra ledningen räknar med ska stiga till 125 miljoner i år.

Koncernen har knappt 170 anställda, varav merparten vid huvudkontoret i Yngsjö i nordöstra Skåne. Malmberg-gruppen har även egna anställda i Tyskland, Danmark, Italien och England. Efter att ha omsatt över en halv miljard kronor 2014 och 2015 slutade intäkterna förra året på 462 miljoner kronor, varav Malmberg Water stod för två tredjedelar.

Erik Olausson

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

  • Snart invigs jätteladorna

    Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.

  • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

    Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

  • Servettjätten köper kaffemuggsbolag

    Duni Group köper det australiensiska kaffemuggsbolaget Huskee. Syftet är att ytterligare stärka Dunis verksamhet inom matförpackningar.

  • 50 miljoner till plastsubstitut

    Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials stänger en nyemission på 50 miljoner kronor och siktar på att vända upp efter pandemi och plastskatt.