torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Strandade biogasprojekt pressar Malmberg-koncernen

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen med 17 procent och för största dotterbolaget Malmberg Water fortsätter nedgången i år, uppger styrelseordföranden Per Malmberg för Rapidus. Samtidigt växer andra grenar i den familjeägda koncernen.

I årsredovisningen för 2016 konstaterar ledningen att en rad biogasprojekt som Malmberg-gruppen förväntades få order på har flyttats fram eller lagts på is. För dotterbolaget Malmberg Water, som huvudsakligen säljer teknik där vatten används för att rena rå biogas från koldioxid och svavelväte, innebar det drygt 100 miljoner kronor i minskade intäkter.

Per Malmberg pekar på att subventionssystemen i såväl Tyskland som Storbritannien håller på att ändras.

– Biogasverksamheten gick rakt in i väggen. Det är först nu det börjar komma tillbaka, säger han till Rapidus.

I gengäld ökar omsättningen inom vattenrening och miljöhantering, bland annat slamsugning, där koncernen just etablerat sig i Småland. Men mest växer Malmberggruppens verksamhet inom geoenergi, alltså borrning och utrustning åt exempelvis jord- och bergvärme. Bland de senaste årens projekt finns Ikeas kontorskomplex Hubhult i södra Malmö och kvarteret Priorn 5, som Vasakronan håller på att bygga vid Triangeln.

– I Malmberg Water kommer nog intäkterna bromsa lite till under 2017 men inom geoenergi växer vi kraftigt, säger Per Malmberg.

Han har precis lämnat över rollen som koncernchef till dottern Sara Malmberg. Fram tills nu har hon varit vd för dotterbolaget Malmberg Borrning, där verksamheten inom geoenergi är förlagd. Malmberg Borrning omsatte förra året 90 miljoner kronor, en siffra ledningen räknar med ska stiga till 125 miljoner i år.

Koncernen har knappt 170 anställda, varav merparten vid huvudkontoret i Yngsjö i nordöstra Skåne. Malmberg-gruppen har även egna anställda i Tyskland, Danmark, Italien och England. Efter att ha omsatt över en halv miljard kronor 2014 och 2015 slutade intäkterna förra året på 462 miljoner kronor, varav Malmberg Water stod för två tredjedelar.

Erik Olausson

Förändrade subventionssystem för biogas i Storbritannien och Tyskland har inneburit ett rejält avbräck för skånska miljöteknikkoncernen Malmberg-gruppen. 2016 sjönk omsättningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.